Ne Facebook ne Twitter öğrencinin gözdesi Instagram
Medya Derneği ve Üniversite Medya Birliği ortaklığıyla 40 üniversiteden 810 öğrenciyle yapılan araştırmanın sonucunda, öğrencilerin yüzde 37’si interneti arkadaşlarıyla iletişim kurmak için kullanıyor.
Öğrencilerin yüzde 39’u en çok Instagram’ı, yüzde 26’sı facebook’u, yüzde 17’si Twitter’ı, yüzde 10’u da Snapchat’ı kullandığını söylerken, kız öğrencilerin en çok Instagramı, erkekler ise facebook’u tercih ediyor. Sosyal medyada kendisiyle ilgili fotoğraf, video ve metin paylaşan üniversitelilerin oranı ise yüzde 45 olurken, en fazla siyasi paylaşımlarda bulunurum diyenlerin oranı ise sadece yüzde 2. Araştırmaya katılan üniversitelilerin yüzde 18’i dijital araçları can sıkıntısından, yüzde 15 ile video izlemek, yüzde 10 ile araştırma yapmak için kullanıyor.
Üçte biri sosyal medya bağımlısı
Üniversite öğrencilerinin yüzde 31’i kendini bir sosyal medya bağımlısı olarak görüyor. Yani her 10 kişiden 3’ü bağımlı. Kızlar yüzde 33 ile yüzde 28 olan erkeklere göre kendilerini daha bağımlı tanımlıyor. Özel üniversitelerdeki öğrenciler (yüzde 33), devlet üniversitelerindekilere (yüzde 29) göre sosyal medyaya daha bağımlı olduklarını düşünüyor. Sosyal ağlarda 500’ün üzerinde takipçisi olan üniversite öğrencilerinin oranı ise yüzde 22. Üniversitelilerin yüzde 68’i sosyal medyada kendilerini takip etmeyen kişileri takip ediyor. Ama yüzde 32, takip edilmenin kendisi için önemli olduğunu belirtiyor ve “beni takip etmeyeni ben de takip etmem” diyor. Erkek öğrencilerin bu konuda şaşırtıcı bir biçimde kız öğrencilerle aynı oranda takıntılı olduğu görünüyor. Bununla benzer biçimde, devlet üniversitelerindeki gençler özel üniversitelerde eğitim gören gençlerle eşit oranda “takip edilmek benim için önemlidir” yanıtını veriyor.
Üniversiteli snapchat düşkünü
Snapchat, özel üniversitelerde okuyan öğrencilerin yüzde 14’ünün en çok kullandığı sosyal mecra iken, devlet üniversitelerinde bunun birinci tercih olarak seçilme oranı yüzde 6. Instagram, üniversitenin birinci ve ikinci sınıfında bulunan öğrenciler tarafından kullanılırken, üçüncü ve dördüncü sınıftakiler ise facebook’tan vazgeçemiyor. Gniversiteliler, sosyal medyada en çok kişisel paylaşımlarda bulunuyor. Kendisiyle ilgili fotoğraf, video ve metin paylaşan üniversitelilerin oranı ise yüzde 45. Yüzde 39 da, hangi tür paylaşım yapacağına “kafama göre, ruh halime göre değişiyor” şeklinde cevap verdi. En fazla siyasi paylaşımlarda bulunurum diyenlerin oranı ise sadece yüzde 2.
En çok sahte hesap kızların
Üniversitelilerin, yüzde 82’si sahte sosyal medya hesabı olmadığını söylerken, stalk (başkalarının profillerini gizlice takip etmek) yapanların oranı ise yüzde 67. Kız öğrenciler, erkek öğrencilere oranla daha çok stalk yapıyor. Her 4 erkek öğrenciden 2’si stalk yaptığını itiraf ederken, kız öğrencilerde bu oran daha da yükselerek 4’te 3 olarak şekilleniyor. Özel üniversitelerde eğitim gören gençler (yüzde 70), devlet üniversitelerindeki gençlere (yüzde 64) oranla bir miktar daha stalker olma özelliği taşıyor.Kızlar ise erkeklere göre daha çok sahte sosyal medya hesabına sahip. Sosyal medyada sahte hesabı olan erkek öğrencilerin oranı yüzde 14 iken, kız öğrencilerde bu sayı daha da yükselerek yüzde 20’ye ulaşıyor.