Mobbinge uğrayan nereye şikâyet etmeli? Mobbing cezası var mı?
İş yerinde psikolojik taciz olarak bilinen Mobbing, Gaziantep’te Türkçe öğretmenliği yapan 25 yaşındaki Saadet H.’nin işyerinde mobbinge uğradığı bu nedenle de 6. Kattan atlayarak intihar ettiği iddialarından sonra mobing yeniden gündeme geldi. Peki, Mobbing’in cezası var mı? Mobbing’e uğrayan nereye şikâyet etmelidir?
Gaziantep’te Türkçe öğretmenliği yapan Saadet H. 6 katlı apartmanın terasından atlayarak yaşamına son verdi. Saadet H.’nin işyerinde mobbinge uğradığı, ücretli öğretmenlik yapmak zorunda kalan Saadet öğretmenin ve diğer ücretli öğretmenlerin ayrımcılığa uğradığı iddia edildi. Peki, Mobbing’e uğrayan kişi nereye başvurmalı? Mobbing’in cezası nedir?
MOBBİNG NE DEMEK?
İşyerinde uygulanan psikolojik şiddete Mobbing denir. İşyerinde çalışanlar ve işverenler tarafından tekrarlanan saldırılar şeklinde devam eden bu şiddet terörü tehdit, aşağılama ve kötü muamele gibi davranışları içerir.
MOBBİNGE UĞRAYAN NEREYE ŞİKÂYET EDİLİR?
Mobbing'e uğrayanlar;
– Alo 170,
– Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,
– TBMM,
– Anayasa Mahkemesi,
– Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER),
– Kamu Görevlileri Etik Kurulu,
– Kamu Denetçiliği Kurumu,
– Türkiye İnsan Hakları Kurumu
– İl, İlçe İnsan Hakları Kurulları’na şahitler, kamera kayıtları, e-mailler, kullandıkları ilaç faturaları ve verilen işlerin belgeleriyle beraber başvurabilirler.
MOBBİNG CEZASI
Mobbing suçtur. Türk Ceza Kanunu'nun 105. maddesinde “Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adli para cezasına hükmolunur. Bu fiiller; hiyerarşi, hizmet veya eğitim/öğretim ilişkisinden kaynaklanan nüfuzu kötüye kullanılmak suretiyle ya da aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanılarak işlendiği takdirde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fiil nedeniyle mağdur; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek ceza bir yıldan az olamaz” denir.
Türki Ceza Kanunu’nun 109. maddesinde “Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. Kişi; fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanırsa iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Bu suçun kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza bir kat artırılır” denilmektedir. Bahsedilen cezaların dışında, çalışanın maddi ve manevi tazminat davası hakları saklı kalmak kaydıyla hukuki hakkını araması yolları vardır.