‘Metrobüste ters yön uygulaması kaldırılmalı’
Makina Mühendisleri Odası Şube Başkanı Battal Kılıç, kafa kafaya çarpışmaların önlenmesi için ters istikamet uygulamasının kaldırılması gerektiğini belirtti
D-100 karayolunun İstanbul Sefaköy kesiminde bir otomobilin metrobüs yoluna girmesi ve metrobüsle kafa kafaya çarpışmasının ardından yeni bir tartışma başladı. Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç metrobüs hattındaki ters yönden akışın trafik güvenliği tehdit ettiğini belirterek şunları söyledi:
Bariyeri güçlendirin
“Ülkemizde trafik akışının sağ şeritten olmasına rağmen, metrobüs sürücüleri ise mesai yaptıkları saatlerde sürekli ters istikamette araç kullanmaktadırlar. Normal koşulların aksine olan bu durum, sürücülerin konsantrasyon kaybına ve kimi zaman gerekenin aksi yönde refleksler vermesine sebep olarak, kaza olasılığını arttırmaktadır. Bununla birlikte ters istikamet uygulaması, metrobüsün ana yola çıkması ya da Sefaköy’de yaşanan kazada olduğu gibi, araçların şeritten çıkarak metrobüs yoluna girmesi, ters yönlü çarpışmaların yaşanmasına sebep olmaktadır” dedi. Battal Kılıç, çözüm için şu öneride bulundu: “Metrobüs yoluna uygun araçlar tahsis edilerek, ters istikamet uygulaması kaldırılmalı, böylece olası kazalarda yoldan çıkma halinde kafa kafaya çarpışmaların önüne geçilmelidir. Kısa vadede bu yapılamıyorsa Metrobüs yolunu diğer yoldan ayıran bariyerlerin ciddi şekilde güçlendirilerek, araçların metrobüs yoluna ya da metrobüsün akan trafiğe girmesi engellenmelidir.”