Gazete Vatan Logo

Mehmet dedenin mirası davacı dula değil devlete!

Milyonluk yalı sahibi 86 yaşındaki Mehmet Ali Barman’ın mirası davasında Yargıtay, Nesrin Özben’in, evlenme sırasında iyi niyetli olmadığını belirterek mirası vermedi.

2 milyonluk yalısı ve yüklü banka hesapları nedeniyle ömrünün son yıllarında servet avcılarının hedefi olan mimar Mehmet Ali Barman’ın ölümünden sonra da bitmeyen miras kavgasında Yargıtay kararını açıkladı. Yargıtay, Barman ile evliliği iptal edilmesine rağmen mirastan hak isteyen eski eşin ‘iyi niyetli’ olmadığını, bu nedenle de miras üzerinde bir hakkı olmadığına karar verdi.

İyi niyetli olmayan eş mirasçı olamaz

Kız kardeşini kaybettikten sonra son yıllarını tek başına geçirmek istemeyen 86 yaşındaki Mehmet Ali Barman, mahkemenin “demans” (bunama) gerekçesiyle aldığı 3 ayrı vesayet kararını kaldırıp evlenebilmek için iki yıl mücadele etti. En sonunda mahkeme , Adli Tıp Kurumu’nun raporu doğrultusunda ‘müşavir’ (yasal danışman) atanmasına karar verdi. Karar sonucunda 15 Mart 2008’de İstanbul Adliyesi’nde yazı işleri müdürü görevi yapan kendisinden 27 yaş küçük Nesrin Özben ile evlendi.

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, davayla ilgili son noktayı koydu. Medeni Kanun’a göre, evliliğin iptali davası sürerken eşlerden birinin ölümü halinde sağ kalan eşin mirasçı olabileceği ancak dava sonucunda evlenme sırasında iyi niyetli olmadığı anlaşılan sağ kalan eşin yasal mirasçı olamayacağına vurgu yaparak beraber geçirdikleri sürenin ‘batıl’ evlenmeyi geçerli hale getirmeyeceğini belirtti.

Ayrıca verilen kararda olayların oluş sırası, yaşanan süreç ve hayat deneyimleri dikkate alındığında Nesrin Özben’in Mehmet Ali Barman’ın durumunu bilmemesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu belirtilerek evlilik akdinin kurulduğu anda iyi niyetli olmadığı için de mirasçı olamayacağı ifade edildi. Böylece yerel mahkemenin kararı onandı. Nesrin Özben’in son olarak tashihi karar (karar düzeltme) talep hakkı bulunmakta, eğer burada da tashihi karar talebi reddedilirse yüksek mimar Barman’ın tüm mirası devlete kalmış olacak.

Evliliğin iptali onandı

Nikahtan kısa bir süre sonra ise Hazine, Medeni Kanun’un 145 /2. maddesi gereğince eşlerden birinin evlenme sırasında sürekli bir sebeple ayırt etme gücünden yoksun olması nedeniyle evliliğin geçersiz sayılacağını belirterek evliliğin iptal edilmesi için dava açtı. Yargılama sonucunda incelenen raporlar dogrultusunda evliliğin iptaline karar verildi. Yargıtay, kararı onadı.

Haberin Devamı