Liseli kıza müebbet!
Ne silah var ne bir iz tek kanıt, gizli tanık!
Bingöl’de bir polisin yaralandığı silahlı saldırıdan yargılanan ve hakkında gizli tanık ifadesi dışında delil bulunmayan lise öğrencisi Gülsüm Koç, müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Bingöl’de 2011 yılında bir polisin yaralandığı saldırıya katıldığı öne sürülen, o dönemde 19 yaşında olan lise son sınıf öğrencisi Gülsüm Koç’a mahkeme, müebbet verdi. Gülsüm’ü olay yerinde gördüğünü iddia eden gizli tanık ifadesi dışında tek bir kanıt sunulmayan davada, süreç şöyle işledi:
‘Gördük’ tutanağı
Bingöl’de 15 Mayıs 2011 günü 21.20 sıralarında polis aracına silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda polis memuru Hasan Hüseyin Korkut ayağından yaralandı. 3 polis memuru, Gülsüm Koç ve Didem Polat’ı 19.30’da olay yeri olan BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekili adayı İdris Baluken’e ait seçim ofisinin karşısındaki durakta gördüklerine dair tutanak imzaladı. Polisler, Koç’u daha önceki bir eylem nedeniyle tanıdıkları ve takip altında tuttukları notunu da tutanağa ekledi.
‘Bir erkek, bir bayan şahıs’
Polis aynı gün 23.30’da olayı gördüğünü iddia eden ‘Avcı’ kod adlı gizli tanığın ifadesine de başvurdu. Avcı, saldırı sırasında olay yerinde olduğunu belirtti ve, “Bir erkek, bir bayan şahıs vardı. Erkeği tam göremedim ama bayanı gördüm. Caddede bir aracın içinde bekliyorlardı. Daha sonra araçtan inerek elektrik direğinin altında beklediler. Bir süre sonra cayırtı koptu. Sonra şahıslar gitti” şeklinde ifade verdi.
Evine baskın yapıldı
İfadeden yaklaşık bir saat sonra, 00.26’da polis, lise öğrencisi Gülsüm Koç’un evini bastı. Gülsüm evde yoktu, polis bilgisayarının harddiskine el koydu. Gizli tanık Avcı’ya, daha önceden BDP’nin destekleği bağımsız milletvekili adayı İdris Baluken’in seçim irtibat bürosu önünde çekilen 4 kadının fotoğrafı gösterilerek teşhis yaptırıldı. Gizli tanık, Gülsüm Koç’un silahlı saldırıya katılan kadın olduğunu iddia etti.
Elinde barut izi yoktu
Polis, Gülsüm Koç’u bir akrabasının evinde gözaltına aldı. Ellerinde silah patlamasından kaynaklı barut izine rastlanmadı, evindeki aramada olayda kullanılan silah da bulunamadı. Tüm bunlara rağmen Gülsüm tutuklanıp cezaevine gönderildi. 1.5 yıl süren yargılama sonunda da ’Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’, ‘Adam öldürmeye teşebbüs’ten ömür boyu; ayrıca ‘Kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs’ ve ’Kamu malına zarar verme’ suçlarından da toplam 26 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Eyleme katıldığı için polis takibindeydi
Tek sanıklı olarak açılan dava boyunca Gülsüm Koç tutuklu yargılandı. Bir eyleme katıldığı için “propaganda” nedeniyle gözaltına alınan ve sonrasında da takip altında tutulan Koç’un dava dosyasına olay günü yaptığı telefon konuşmaları da delil olarak girdi. Ancak bu konuşmalarda da saldırı ile ilgili hiçbir bilginin olmadığı öğrenildi. Saldırıya karıştığı öne sürülen ikinci isim ise bulunamadı.
Liseli kıza müebbet
Polis saldırısından yargılanıp ömür boyu hapis cezası alan Gülsüm Koç, olayla hiçbir ilgisinin olmadığın savundu: “Olayın olduğu gün akrabamın evindeydim. Buna ilişkin iki tanığım da vardı ve ifadelerini verdiler. Arkadaşlarım da o gün olay yerinde olmadığımı söyledi. Ben gizli tanığın da ortada olmadığını biliyorum. Bu olayı yapmam için benim böyle bir eğitim almam lazım. Böyle bir eğitim de almadım.”