Kunut duası nedir? Vitir namazında Kunut dualarını bilmeyen ne okur?
Vitir namazı Hanefilere göre vacip olan bir namazdır. Yatsı namazından sonra kılınır ve üç rekatlık bir namazdır. Peki vitir namazı nasıl kılınır? Vitir namazında konut dualarını bilmeyen ne okur?
Yatsı namazının akabinde kılınan vitir namazı, Müslümanlar tarafından farz olan bir namazdır. Günün son namazı olan vitir namazında ise kunut duası okunur. Peki, kişi vitir namazından kunut duası bilmiyorsa ne okumalıdır.
Vitir namazı nedir?
Vitir namazı Hanefilere’de vacip olan bir namazdır. Yatsı namazının akabinde kılınan üç rekatlık bir namazdır. Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) günün kılınan son namazının vitir namasını olmasını tavsiye etmiştir. Peki vitir namazı nasıl kılınır? Vitir namazı ne zaman kılınır?
Vitir namazı gibi vitir namazında kunut yapmak da vaciptir. Kunut duasını okumak ise sünnettir.
Vitir namazı nasıl kılınır?
Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîlere göre üç rekâtlı vacip bir namazdır. Vitir namazının her rekâtında Fâtiha ve ardından bir sûre ya da birkaç âyet okunur. İkinci rekâtın sonunda oturularak sadece tahiyyât duası okunur. Üçüncü rekâtta kıraat tamamlandıktan (Fâtiha ve ardından bir sûre ya da birkaç âyet okunduktan) sonra eller kulaklara kadar kaldırılarak tekbir alınır ve kunut duaları okunur. Vacib olan bu namaz yatsı namazı kılındıktan sonra sabah namazının vakti girinceye kadar herhangi bir zamanda kılınabilir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), “Vitir namazını yatsı namazı ile tan yerinin ağarması arasında kılın” (Ebû Dâvûd, Vitir, 1; Tirmizî, Salât, 220; İbnü’l-Hümam, Feth, I, 426) buyurmuştur. Uyanabilecek olan kimsenin vitir namazını gecenin sonunda, yani imsak vaktinden bir müddet önce kılması daha faziletlidir (Müslim, Salâtü’l-müsafirîn 162; Tirmizî, Salât, 222). Ancak uyanamayacağına dair endişe taşıyan kimsenin, vitir namazını uyumadan önce kılması uygun olur. Vaktinde kılınamayan vitir namazının daha sonra kaza edilmesi vaciptir (İbnü’l-Hümâm, Feth, I, 426). Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnettir (İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 591-594).
Vitir namazında Kunut dualarını bilmeyen ne okur?
Kunut duasını bilmiyorsa kişi, Kur’an-ı Kerim’den dua okuyabilir. Rebbena-Rabbenağfirli ya da Allahümmağfirli (Ya Rabbi beni affeyle), sübhanallah diyebilir.
Bu duaları 3 kere teleffuz ettikten sonra namazını kılmaya devam eder.