Gazete Vatan Logo

Kükürt Kullanım Alanları Nelerdir? Kükürtün Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Kükürt, bireysel olarak kullanılabildiÄŸi gibi endüstriyel alanlarda da tercih edilen bir elementtir. Periyodik tabloda S ile gösterilen kükürt sıvı ya da toz olarak kullanılır.Â

Kükürt Kullanım Alanları Nelerdir? Kükürtün Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Kükürt, genelde endüstriyel üretimde yer alır ve kullanım alanı da oldukça geniştir. Sülfürik asidin temel bileşenlerinden biri olan kükürt kimya sektöründe de kullanılır. Tarım ve kimya alanlarında kükürt elementi en fazla kullanılan elementler arasında sayılabilir.

Kükürt, yemler için de katkı maddelerinde bulunan bir elementtir. Sentetik bir şekilde üretilmiş olan reçine ve hayvan ilaçlarında da kükürt yoğun bir şekilde kullanılır. Bunun yanında gübrede ve gübre katkılarında kükürtün kullanıldığı bilinir.

Patlayıcılarda, deterjanlarda ve hava fişeklerde de kükürt yoğun şekilde kullanılan bir elementtir. İyi bir yalıtkan madde olan kükürt sürünme ile negatif bir şekilde elektriklenmektedir. Sıcak havada sürtüne ile eriyen kükürt mavi alevle yanar. En yaygın bileşik se hidrojen sülfür olarak bilinmektedir.

Kükürtün Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Kükürt elementinin günlük hayattaki kullanımı oldukça fazladır. Kullanım alanı geniş olan kükürt elementi günümüzde birçok sektörde kullanılır. Özellikle de tarım ve kimya endüstrisinde kullanılan kükürt gübrede ve gübre katkılarında da kullanılmaktadır. Deterjanların ve havai fişeklerin yapısında da kükürt elementinin bulunduğu bilinir. Sentetik olan üretilen reçinelerde de kükürt kullanılır. 

Haberin Devamı

Kükürt Özellikleri Nelerdir?

Kükürt, rengi bakımından genelde yeşilimsi sarı ya da bal sarısı olur. Gün ışığında kükürt görüldüğü zaman genelde kokusuz ve tatsız olur. Kükürt, ayrıca katı bir madde olarak da bilinmektedir. Kükürt, keskin ve boğucu bir kükürt dioksit gazı oluşturarak mavi alev ile yanar. Kükürdün alevi daha açık bir mavi olur ve kükürt dioksit gazı da zehirli bir yazdır.

Ayrıca H2S gazı da zehirli olması ile bilinen bir gazdır. Meydana gelecek olan zehirlenme sonucunda kişinin hemen bayılması muhtemeldir. Bunun yanında kükürt reçine parlaklığına da sahip bir maddedir. Isı iletkenliği olan kükürdün elektriksel iletkenliği yoktur bu nedenle de iyi bir yalıtkandır. Ayrıca nemli bir ortamda elektrik iletkenliği yüksek olan bir maddedir.

Haberin Devamı

Kükürt Oksijen İle Reaksiyonda Bulunur mu?

Kükürt, genelde hidrojen sonrasında en fazla bileşiğin oluşturduğu element oksijenlerinden biri olarak karşımıza çıkar. Kükürt, oksijen ile reaksiyonlarda yaygın olarak kullanılan bir elementtir. Hidrojen sülfür de çürük yumurta kokusuna benzeyen bir toksik gaz olarak tespit edilmiştir. Aynı zamanda altın ve platin dışındaki metallerle kükürt bileşikleri de inorganik sülfür olarak bilinmektedir.

Kükürtün rengi bal sarısı ya da yeşilimsi sarıdır. Gün ışığında görülebilir olan kükürt elementi tatsız ve aynı zamanda kokusuz bir elementtir. Katı bir madde olarak bilinirken boğucu ve keskin bir gaz oluşturarak mavi alevle yandığı da bilinir. Aynı zamanda kükürtün nemli ortamlardaki elektrik iletkenliği de oldukça yüksek olur.

Â