Köylülerden mermer ocaklarına karşı hukuki zafer
Bursa'nın Orhaneli İlçesi'ne bağlı Başköy'de, köy sakinlerinin içme sularını kirlettiklerini öne sürdükleri üç mermer ocağı hakkında başlattıkları hukuk savaşında, zafer kazandı. Mahkeme bu yerlerin ÇED raporu ve işletme ruhsatlarını iptal etti. Maden ocağında durdurulan çalışmalar, köyde sevinçle karşılandı. Maden ocaklarının çalışmalarını durdurması sonucu doğaya verilen tahribat gün yüzüne çıkarken, köylüler kutlama yapmaya hazırlanıyor.
Orhaneli'ne bağlı Başköy'de kurulan iki maden ocağı içme suyunu kirlettiği gerekçesiyle özellikle köyde bulunan kadınların tepkisi ile karşılaştı. Bursa'da da yürüyüşler yapan kadınların başlattığı hukuk mücadelesi sonrası sayıları iki olan maden ocaklarından birinin '2 B mermer işletme ruhsatı' Bursa Bölge İdare Mahkemesi tarafından iptal edilirken bu kararı Danıştay onayladı. Aynı köyde faaliyet gösteren bir diğer maden ocağınının çalışma ruhsatı da Bursa Bölge Müdürlüğü tarafından iptal edildi. Danıştay'a müracaat eden bu firma nihayi kararı beklemeden diğer firma ile birlikte buradaki faaliyetlerini durdurup köyden ayrıldı.
Köylerindeki mermer üretiminin durması karşısında sevinen köylüler maden çıkartılması için yapılan çalışmalar sırasında, meşe, kızılağaç, ıhlamur, kiraz ve erik ağaçlarının kesilip dev çukurlar açıldığını söyleyen Muhtar Hasan Acar, "Köyümüz adeta savaştan çıkmış gibi. Mermer ocaklarının açtığı çukurlar su ile doldu. Suyun berraklığı ve temizliği görenleri şaşkına çeviriyor. Burayı gelip görenler davamızda ne kadar haklı olduğumuzu anladılar. Bu zaferi 2 Ağustos pazar günü köyümüzde bu kez düzenleyeceğimiz şenlik ile kutlayacağız" dedi.
Maden ocaklarının kapatılması kayıp
Başköy'deki mermer ocaklarının kapatılmasıyla ilgili konuşan Maden- Mermer Üretici ve Sanayici İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erol Efendioğlu, faaliyetlerini durduran maden şirketlerinin, Türkiye'nin en iyi iki firması olduğunu söyledi. "Orada köylülerle konuşularak güzel işler yapılabilir ve sıkıntı çözülebilirdi" diyen Mermeroğlu, "Ancak dialog yolları kapandı. Bu Türkiye açısından bir kayıp oldu. Ayrıca, mermer ocaklarının açtığı çukurlar çok önemli. Çünkü Çevre ve Orman Bakanlığı bu çukurları belediyelere ve harfiyatçılara ihale ediyor. Belediyeler buraları katı atık doldurmak için kullanıyor. İstanbul'da bir mermer ocağının açtığı çukur 300 milyon liraya ihale edildi. Firmalar buraları harfiyat ile dolduracak" diye konuştu.