Gazete Vatan Logo

Köyceğiz'de avlanma serbest bırakıldı, ortalık karıştı

Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'nde 20 yıldır uygulanan av yasağı kalkınca ortalık karıştı

Avcıların, telefon tellerine ateş ederek haberleşmeyi engellediğini, çocukların ruh sağlıklarına olumsuz etki yaptığını belirten Köyceğizliler, yasağın yürürlükte kalmasını istedi. Avın serbest bırakılmasının, özellikle kuş türlerinde azalmaya yol açacağı belirtildi.

Köyceğiz çevresi ve Köyceğiz Gölü'nde 150'nin üzerindeki kuş türünün çoğalması amacıyla 20 yıldan bu yana yasaklanan avcılık, Kaymakam İbrahim Halil Çomaktekin, Doğal Hayatı Koruma ve Milli Park Mühendisi Metin Avşaroğlu, Jandarma Yüzbaşı Serhat Demiral, Emniyet Amiri Selahattin Altıkulaç, Tarım Müdürü Ahmet Dallı, Milli Eğitim Müdürü Muammer Yakacak, Orman İşletme Müdür Vekili Ramazan Uslu, ş' zel ş evre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Müdürü Mesut Avcı, Köyceğiz Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Alparslan Girgin, Dernek Üyesi Çetin Özcan ve İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Osman Özbek'ten oluşan İlçe Av Komisyonu'nda `oy çokluğu' ile serbest bırakıldı. Kuzeyi Köyceğiz- Muğla Karayolu, doğusu Kargıcak Deresi, güneyi, Köyceğiz-Hamitköy Karayolu, batısı da Derinöz Mevkii'ne uzanan alanda, çulluk, keklik, üveyik ve bıldırcın avlanmasına izin verildi. Köyceğiz ilçe merkezi, Toparlar Beldesi'nin bir bölümü ile geniş narenciye ve tarım arazilerini kapsayan bu alanda, avcıların sadece ormanlık bölgelerde avlanabileceği belirtildi.

1 Eylül itibariyle avcıların avlanmaya başlaması bölge sakinlerini harekete geçirdi. Köyceğiz Palmiye Merkezi sahibi ve çevreci Dr. Ragıp Esener silah sesleri üzerine jandarmaya ihbarda bulundu. Jandarmanın incelemesi sonunda avcı oldukları anlaşılan şahıslar serbest bırakıldı. Esener komisyon kararından haberleri olmadığını belirterek kaymakamlıktan, avlanmanın durdurulmasını istedi.

Turizm ve Doğayı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Köyceğizli avukat Aziz Mersin, Av Komisyonu toplantısına hiçbir sivil toplum örgütünün çağrılmadığını belirtti. Bunun yasalara aykırı olduğunu savunan Mersin, ŞUNLARI SÖYLEDİ.

"Av yasağı 30 yıl önce yoktu ve kuş seslerini duyamıyorduk. Yasakla birlikte kuş cıvıltılarını duymaya başladık. Çocuklarımız orman ve bahçelerde daha rahat gezip, kuşları görüyordu, kuş seslerini dinliyordu. Ama yasal olmayan kararla avcılık serbest bırakıldı. Özellikle Köyceğiz'in faunasının, florasıyla bir bütün olduğunu düşünüyoruz. Bozulmasına karşıyız. Fanatik değiliz. Bir kuş popülasyonu artmışsa belki bunun avlanmasına denetimle izin verilebilir. Avlanma sahası olarak geniş bir harita çiziliyor, bunun içinde, sadece ormanda avlanılabileceğini belirtiyorlar. Ancak komisyon kararıyla bu sahadaki heryer fiili olarak avlanmaya açık. Jandarma ve diğer denetim organları nereden silah sesi geldiğini, avlanma sahası olup olmadığını, ne avlandığını tam olarak denetleyemez. Ayrıca komisyon kararında Turizm ve Doğayı Koruma Derneği üyelerinin de avlanmaya onay verdikleri yazılmış. Biz toplantıya çağrılı değildik. Yazılı olarak davet edilmemiz gerekirdi. Komisyon kararları bu anlamda geçerli değil. Köyceğiz'de bir avuç avcı grubu daha etkin olup bu kararı çıkartmışlar. Bürokratları alet etmişler. Özellikle su kuşları tehlikede. Yasak olmasına rağmen gölde de avlanıyorlar."

Köyceğiz Palmiye Merkezi sahibi ve çevreci Dr. Ragıp Esener avlanmaya izin verilen bölgenin çoğunluğunun ziraat arazisi olduğunu belirterek, "Bölgemizde narenciye bahçeleri var. Mısır, susam yetiştiriliyor. Hayvanların otlama alanları var. Av yasağı bir günde kalktı. Silah sesiyle uyanıp jandarmaya haber verdik. Jandarma avcıları ellerinde avlanma saha krokisi olduğu gerekçesiyle serbest bıraktı. O zamana kadar karardan haberimiz olmadı. Kapalı kapılar ardında alınmış bir karar" dedi. Esener şöyle devam etti:

"Burada 150'yi aşkın kuş türü yaşıyor. Komisyon kararı ilginç. Yalnız bıldırcın, keklik, çulluk ve üveyik avlanacağı belirtiliyor. Burada yıllardır yaşıyorum, keklik ve çulluk hiç görmedim. Bıldırcınlar da gelip gidiyor. Bu karar doğrudan ördeklerin, kazların ve hatta kuğuların avlanmasına olanak sağlanması için çıkartılmış. Çünkü burası avcılara serbest olduktan sonra kimse avcının ne vurduğunu denetleyemez. Alan çok geniş. Bir ucu kentin içinde, bir ucu Toparlar Beldesi'nde. Yerleşim alanlarını kapsıyor. Ne jandarma ne özel koruma ne de orman muhafaza teşkilatı bir denetim yapamaz. Ucu bucağı ve girişi olmayan yer. Elektrik ve telefon tellerinin yanında avlanma olmaz. Benim telefonum 22 kez avcıların saçmaları nedeniyle kesildi. Çocuklarımızın silah sesleriyle uyanmaları normal mi?"

Ortaca'da av malzemeleri satış dükkanı olan, 2 yıldır Ortaca Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanlığı yapan Mehmet Tütüniçer ise haksız yere eleştirildiklerini savundu. Tütüniçer, "Avcı denince insanların aklına öldüren, öldürmekten başka bir şey bilmeyen kişi geliyor. İzin verilen sahada bıldırcın, üveyik ve çulluk avlayacağız. Keklik izni de var ama o sahada keklik olmaz. Denetleme Milli Park teşkilatına düşer. Yetmediği yerde jandarma ile kır bekçisi yetkilidir. Biz öldürmek değil spor yapmak, hafta sonunda stres atmak istiyoruz. Ekili dikili arazilere sahipleri izin vermediği zaman giremeyiz. Telle çevrili yerlere giremeyiz. Bahçeler ve narenciye ağaçlarının olduğu yerlerdeki fişekleri gösteriyorlar. Bunların bizim kalıntımız olduğu ispatlanabilir mi? Onlar kaçak avcı" dedi.

Kaymakam İbrahim Halil Çomaktekin de Köyceğiz'in titiz şekilde korunması gereken bölge olduğunu belirterek, "Köyceğiz'in kırsal alanı hiçbir ilçede bulunmayan sonsuz güzelliklere sahip. Köyceğiz Gölü, narenciye bahçelerimiz ve ormanlık alanın korunması gerekir. Av komisyon kararlarında av alanlarını teknik elemanlar kararlaştırıyor. Narenciye, ekili alan ve yerleşim merkezlerinde böyle bir iznin olması mümkün değil. Bu suçtur. Bunların dışındaki alanlarda sadece keklik, bıldırcın, üveyik ve çulluk avına izin veriliyor. Çünkü bu kuşların popülasyonu arttı. Biz doğaya kuş salarak kuş sayısını artırmaya çalışan insanlarız. Toplantıda avcıları temsil eden Avcılar Derneği Başkanı da vardı. Kendilerine dağıtılan kararda bunlar açık ve net bir şekilde yazıyor. İhlal edenler olursa haklarında yasal işlemler yapılır" diye konuştu.

Haberin Devamı