Kışın habercisi 'bilyedin' meyvesi çıktı!
Doğada kendiliğinden yetişen ve renkleriyle ağaçları süsleyen, genellikle dağ çileği olarak bilinen “bilyedin” meyvesi, kışın habercisi olarak anılıyor. Kadeniz Bölgesi’nde yükske yerlerde yetişen meyveye ise vatandaşların ilgili yoğun. Peki, Bilyedin Meyvesi nedir? Bilyedin’in faydaları nelerdir?
Yaban dağ çiçeği ya da Kocayemiş olarak da bilinen Bilyedin meyvesi, içinde bol c vitamin bulunan bir meyve. Kanı temizlemede etkin rol oynuyor. Yaprakları ise, idrak sökmeye yardımcı oluyor. Ayrıca saf ve böbrek taşlarına karşı da faydalı bir meyve olan Bilyedin nedir? İ
Bilyedin meyvesi nedir?
Gülgillerden sapları sürüngen, çiçekleri beyaz olan Bilyedin’in yemişi sarımsı kırmızı renkli, kokulu bir bitkidir. Birçok çeşidi vardır. Kocayemiş olarak da bilinen Bilyedin, dünyada özellikle Akdeniz kuşağında, İber yarımadasından Asya’ya kadar her yerde yabani şekilde yetişir. Ege ve Marmara kıyılarındakiler iç bölgelere göre daha göz alıcı ve iridirler. Gelişimi çok yavaştır. 25 senede 9 metreye ancak ulaşabilir.
Bilyedin Meyvesi’nin faydaları
- Vücudu kuvvetlendirir.
- Bağışıklığı arttırır
- İdrar söktürür ve karında biriken suyu boşaltır.
- Böbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
- Mide ve bağırsak tembelliğini giderir.
- Sinirleri kuvvetlendirir.
- Yüksek tansiyonu düşürür.
- Bağırsak kurtlarını döker.
- Safra ifrazatını arttırır ve safra taşlarının dökülmesine yardımcı olur.
- Ateşi düşürür
Kurulan yaprakları demlenerek, çağ olarak da içilmektedir. Bileydin’in fazla yenmesiyle sarhoş ettiği iddia edilir. Ormanlardaki ayılar yediğinde sarhoş olup yalpalarmış.
Tüekiye’de nerede yetişiyor?
Sinop’ta oldukça fazla yetişiyor. Sinop'ta yoğun olarak Akliman ve Ayancık Yolu üzerinde yetişen bilyedin meyvesi, ceviz boyutuna kadar ulaşabiliyor. Yetişme döneminde yeşil, sarı ve olgunlaştığında da kırmızı rengi alan meyve, kızardığı zaman havaların soğuyacağına inanılıyor. Sinoplular tarafından bu meyve, “kışın habercisi” niteliği taşıyor.