Keten tohumu ve yağı kalp krizi riskini azaltıyor
Keten tohumunu son yıllarda çok duymaya başladık. Ama haksız yere değil... Çünkü hem yağı, hem öğütülmüş tohumları kalbi koruyor, kalp krizi riskini yüzde 70'e kadar azaltıyor. Zayıflatıyor, saç ve tırnak sağlığını bile etkiliyor. Üstelik lezzetli olduğu için yemek ve salatalara rahatlıkla ekleniyor
Nedir?
* Keten kumaşının yapımında da kullanılıyor. Bitki 1 metreye kadar uzuyor ve Şubat-Eylül ayları arasında mavi çiçekler veriyor. Tohumların hem yağı, hem yağı içeren kapsülleri hem de öğütülmüş hali satılıyor.
Ne işe yarar?
* Vücudun kendi kendine üretemediği temel yağ asitleri (EFA) açısından çok zengindir. Omega-3 ve Omega-6 yağları içerir. Bu yağlar kalp ve damar sağlığına iyi gelir.
* Keten tohumu, içerdiği diğer EFA'larla karaciğer ve böbreklerin çalışmasında da etkilidir. Bazı hormonların düzenli salgılanmasını sağlar.
* Bakteriler, virüs ve deri mantarıyla savaşır. Yaraların kapanmasına yardımcı olur.
* Hücre zarlarını korur. Hücre zarı yararlı ve zararlı maddeleri birbirinden ayırarak hücreye giriş çıkışı kontrol ettiği için keten tohumunun tüm vücutta etkisi görülür.
* Kolesterolü düşürerek kalp krizinden korur. Yüksek tansiyonu önler. Özellikle ikinci kalp krizini önlemek açısından çok etkilidir. Son araştırmalar riski yüzde 70'e kadar azaltabileceğini gösteriyor.
* Safra taşlarının çözülmesinde rol alır.
* Tırnak ve saçın sağlıklı olmasını sağlar.
* Diyabetin ve Alzheimer gibi hastalıkların sinirlere verdiği hasarı azaltır. Karıncalanma ve hissizleşmenin önüne geçer.
* Ezilmiş keten tohumu dört dörtlük bir lif kaynağıdır. Dolayısıyla tok tutar ve zayıflamayı kolaylaştırır.
* Lif sayesinde kabızlığı da önler.
* Bitki kökenli östrojen içerir. Bu da adetlerin düzenlenmesini sağlayabilir. Yumurtalığın çalışmasına katkıda bulunarak kadınlarda kısırlığın önüne geçebilir.
Nasıl kullanmalı?
* Keten tohumu yağını günde 1 çay kaşığı ya da 1 çorba kaşığı arasında istediğiniz miktarda içebilirsiniz. Bunu salatanıza, yoğurda ya da yemeğinize ekleyerek tüketmenizde fayda var. Çünkü böyle daha iyi sindirilir.
* 1 çorba kaşığı keten tohumu yağı 14 adet 1000 miligramlık kapsüle eşittir. Kapsül olarak değil doğal halinde tüketin.
* Lif olarak almak için günde 3 kez 1-2 çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumunu suya karıştırıp için. Öğütülmüş tohumları yemeklerinize ve salatanıza da ekleyebilirsiniz.
Yan etkisi var mı?
* Yan etkisi bilinmiyor. Ancak alerjiniz olup olmadığından emin değilseniz önce az miktarda tüketin. Alerji belirtileri görülürse hemen tıbbi yardım alın.
* Öğütülmüş keten tohumunu 1 bardak su ile alın. Aksi takdirde şişerek nefes ya da yemek borunuzu tıkayabilir.
* Öğütülmüşü gaz yapabilir.
* Tıbbi bir rahatsızlığınız varsa kullanmadan önce doktorunuza danışın.
K vitamini kemik erimesini önlüyor
Nedir?
* K vitamini bağırsaklardaki bakteriler tarafından üretiliyor. İhtiyacın yalnızca yüzde 20'si gıdalardan almıyor. Vücutta depolanmadığı halde birçok kişi yeterli miktarda alabiliyor.
Ne işe yarar?
* Kanın pıhtılaşmasından sorumlu tek vitamin. Yaralanma halinde anında duruma müdahele ediyor. Eksikliğinde kanama durdurulamaz ve ölüm kaçınılmaz oluyor.
* Kanamanın sözkonusu olabileceği operasyonlardan önce doktorlar önlem olarak K vitamini kullanılmasını tavsiye eder.
* Doktor kontrolünde olması kaydıyla adet dönemindeki aşırı kanamaları önlemek için kullanılabilir.
* Bazı araştırmalar kalsiyumun etkisini artırdığını, bu yolla kemik erimesini önlediğini gösteriyor. Özellikle daha yaşlı kadınların yeterli miktarda K vitamini alması gerektiği söyleniyor. Zaten kemik erimesine karşı kullanılan ilaçların çoğunda bol miktarda K vitamini bulunuyor.
* Kanseri önlemede rol oynuyor. Ayrıca radyoterapi görenlere yardımcı oluyor. Tedaviyi kolaylaştırıyor.
* Kalp sağlığı için de önemli. Damarların tıkanmasını önlüyor ve kötü kolesterol LDL'yi düşürüyor. Ancak K vitamininin bu etkisi üzerindeki çalışmalar devam ediyor.
Nasıl kullanılmalı?
* Vücut sağlığı için kilo başına 1 mikrogram K vitamini alınması gerekiyor. Yani eğer 60 kiloysanız günde 60 mikrogram K vitaminine ihtiyacınız var demektir.
* Multivitaminlerde ortalama 25-60 mikrogram K vitamini vardır. Kemik erimesine karşı geliştirilen ilaçlarda ise 300 mikrogram K vitamini bulunur. 300 mikrogramı hergün 1 büyük yeşil salata yiyerek de alabilirsiniz. K vitaminini kapsül halinde doktorunuza danışmadan kesinlikle kullanmayın.
* Eğer doktorunuz K vitamini reçete ederse yemeklerle birlikte alın.
Yan etkisi var mı?
* Pıhtılaşmayı önleyici ilaç alıyorsanız fazlası zararlı olur. K vitamininin fazla alınması ateş nöbetlerine ve terlemeye yol açar.
* Multivitaminlerin içinde bulunandan daha fazla K vitamini almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
* Tıbbi bir rahatsızlığınız varsa kullanmadan önce doktorunuza danışın.