Kelebek Ünal’ın TEOG mucizesi
Halk arasında ‘kelebek hastalığı’ diye bilinen genetik cilt rahatsızlığı nedeniyle ellerini kullanamayan Ünal Önder, 31 ameliyatın ardından hem taburcu edildi hem de TEOG’da başarılı oldu
Parmakları birbirine yapışık olan Önder, tedavisi için gittiği Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde bugüne kadar 31 ameliyat geçirdi. Geçirdiği ameliyatlar sonrası “mucize çocuk” olarak adlandırılan Ünal Önder, son ameliyatının ardından taburcu edildi. Osmaniye’nin Düziçi ilçesindeki evine dönen Ünal, hem ameliyatların bitmesinin hem de bu sene girdiği TEOG sınavındaki başarısının mutluluğunu yaşıyor. Ellerini kullanamamasına ve okulda olması gereken zamanın büyük bölümünü hastanede geçirmesine rağmen TEOG’da sadece 4 yanlış yaparak 492 puan alan Ünal Önder, yüzde 1’lik dilime girmeyi başararak Düziçi Fen Lisesini kazandı.
Önder, “Benim ilerideki hedefim genetik mühendisi olmak. Ben bu hastalığı yaşadığım için bu bölümü seçmek ve hastalığı geçirmek istiyorum. Ellerimden bu sene ameliyat oldum ve 10 parmağım da açıldı. Lisede ellerimi kullanarak büyük başarı elde edeceğimi düşünüyorum çünkü ortaokuldayken ellerim kapalıydı” diye konuştu.
Kelebek hastalığı nedir?
Halk arasında “kelebek hastalığı” olarak bilinen epidermolysis bullosa, deride ve mukozada (ağız içi, genital bölge, anal bölge, göz, burun, nefes yolu, yemek borusu) gibi vücut bölgelerinde içi su dolu kabarcıkların oluşumu ile kendini gösteriyor Tedavisi oldukça zahmetli ve uzun süren bir hastalık olarak tanımlanıyor. İçi su dolu kabarcıkların çoğunlukla o bölgeye uygulanan bası, çarpma, dokunma gibi durumlardan sonra ortaya çıkan epidermolysis bullosa hastalığının, genetik olduğu belirtiliyor. Bu hastalık, akraba evliliği ya da diğer nedenlere bağlı ortaya çıkabiliyor.