Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Karbonhidrat Barındıran Gıdalar Listesi...
Karbonhidrat, hem canlıların yapısına katılan hem de enerji veren bileşenlerdir. Doğada bulundukları gibi vücudun ana enerji kaynağı olarak da bilinirler.
Karbonhidratlar vücudun enerji duyduğu maddelerdir ve mutlaka vücuda alınması gerekir. Neredeyse tüm besinlerde karbonhidrat vardır fakat içerdiği oranlar farklı olabilir. En yüksek karbonhidrat içeren besinler arasında kuru üzüm, hurma, buğday, arpa, pirinç, kepek gibi tahıllar vardır.
Muz, karpuz, kayısı, ananas, incir, üzüm, portakal ve armut gibi meyveler ile mısır gevreği ve tahılda da karbonhidrat içeriği vardır. Ayrıca patatesi mısır, havuç, börülce, kuru fasulye, bezelye ve nohut gibi baklagillerde de karbonhidrat bulunur.
En Çok Karbonhidrat Barındıran Gıdaları Listesi...
Karbonhidrat içeren besinlerin hepsinde besin değeri aynı olmaz. İşlenmiş gıdaların besin değerleri daha düşük, lif içerikleri yetersiz ve kalorileri de yüksek olur. İşlenmemiş olanlar ise vitamin, lif ve mineral açısından oldukça zengin olurlar.
Tam karbonhidratlara örnek olarak sebzeler, baklagiller, tam tahıllar, pirinç, arpa ve kinoa verilebilir. İşlenmemiş karbonhidratlara örnek olarak da beyaz ve esmer şeker, beyaz unla yapılan hamur işleri, meyve suları, tatlılar, çikolatalar, beyaz ekmek ve tatlılar verilebilir.
Karbonhidrat Nedir?
Karbonhidrat, temel besin ögelerinin başında gelir ve vücuda enerji veren doğada en çok bulunan organik bileşenlerdir. Temelde hücre solunumunda enerji kaynağı olarak kullanılır ve karbonhidratlar organik moleküllerdir. Bu nedenle solunumla yıkımı kolaydır ve artıkların da atılması karbonhidrat ile kolaylaşır.
Cn (H2O) formülü ile gösterilir ve tüm hücrelerin en önemli besin kaynağı olarak kabul edilir. Karbonhidratlar vücuda gerekli olan enerji gereksinimini karşılar ve organik bileşenler sakkaritler şeklinde de bilinir.
Karbonhidrat Özellikleri Nelerdir?
Sindirim sisteminin sistematik ve düzenli bir şekilde çalışması karbonhidratlar ile mümkündür. Karbonhidratın temel amacı vücuda ihtiyacı olan enerjiyi sağlamaktır. Yapısı gereği de iyi bir lif oluşturduklarından kanın pıhtılaşmasında önemli rolleri bulunur. Bağışıklık ve üreme sistemine de destek olan karbonhidratlar lif açısında da oldukça zenginlerdir.
Kanser ve kan hastalıkları gibi oldukça önemli hastalıkların da ilerlemesine engel olurlar. Karbonhidratlar ayrıca unutkanlık gibi durumların da ilerlemesini engellerler. Diyabet ve sindirim sorunu gibi durumların ortaya çıkmaması için karbonhidratlar koruyucu özellik gösterir.
Canlılar için temel besin maddesi olan karbonhidratlar birinci derece enerji verici olarak kullanılırlar. Yağları metabolize ederler ve yapı taşları da glikozdur. Karbon, hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan karbonhidratlar beynin tek enerji kaynağı olarak da bilinir. Karbonhidrat nükleik asitlerin yapısında da bulunurlar.