Kan donduran ayrımcılık
"İstismara uğrayan çocuklarla, benim çocuğum aynı okula gitmesin diyen veliler var"
Türkiye’nin kanayan yarası çocuk istismarının önlenmesi için işadamlarıyla görüş alışverişi yapan yetkililer acı tabloyu özetledi: ‘Biz bu çocuklara yardım ederiz ama ismimiz onlarla yan yana yazılmasın’ diyen firmalar oldu.
Akşam'ın haberine göre çocuk istismarının önlenmesi için Zeytinburnu’nda ‘Çocuklar Güvende’ isimli bir sempozyum başladı. Sempozyumun moderatörlüğünü yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Türkiye’de çocuk istismarı konusunda yapılan çalışmaları anlattı: “Bu yönde Türkiye’nin büyük firmalarına ziyaretler yapıp, destek istedik. Sağolsunlar hepsi yardımcı oldu. Ancak bunun duyurulması noktasında sıkıntı yaşadık. İsimlerini burada veremeyeceğim şirket yetkilileri, ‘Hocam biz yardım ettik ama ismimiz çocuk istismarıyla duyurulmasın. Biz istemiyoruz’ dediler. Tabii bu beni çok üzdü.”
AYNI OKULA GİTMESİNLER
Tarhan sözlerini şöyle sürdürdü: ”Asıl şaşkınlığım Aile ve Politikalar Bakanı ile konuştuğumda yaşadım. Bakanlık’la birlikte istismara uğrayan çocukların yeniden okula kazandırılması konusunda bir çalışma yaptık. Aile ve Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile istismara uğrayan çocukların okula kazandırılması durumunu konuştuk. Aileler Milli Eğitim Bakanlığı’na ‘Çocuklarımızın istismara uğrayanlarla aynı sınıfta okumasını istemiyoruz’ şeklinde şikayetlerde bulunduğunu öğrendim. Bakan ve ben bu durumu çok üzüldük. Bir kere topluma bu çocukların mağdur olduğunu iyi anlatmamız, onları yeniden topluma kazandırmamız gerektiğini aşılamamız lazım.”
İNSANA YAPILAN YATIRIM EN ÖNEMLİSİ
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İyi şeyler yapmak isteyen bürokratlar var. Üniversiteler de bununla ilgili çok önemli çalışmalar var. Belediyelere büyük görev düşüyor. Sosyal belediyecilik çok önemli. Ağaca, binaya yapılan yatırımlar önemli ama insana yapılan yatırımlar daha önemlidir. Bunun farkına varmak için sosyal belediyecilik ön plana giriyor.”