Gazete Vatan Logo

Kadınların korkulu rüyası! Hamilelik ve doğum sürecini etkiliyor

Kadın Doğum ve Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, sıklıkla görülmeye başlanan yumurtalık kistleri ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Kadınların korkulu rüyası! Hamilelik ve doğum sürecini etkiliyor

Yumurtalık kistleri, yumurtalıklarda sıvı dolu kesecikler olarak tanımlanıyor. Genellikle iyi huylu olan bu kistler, kadınların üreme çağında sıkça karşılaşılan bir durum. Çoğu zaman belirti vermeden kendiliğinden kaybolabilirken, bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Komplike ve büyük kistler, mide bulantısı, ağrı ve kusmaya yol açabilir

Yumurtalık kistleri, genellikle belirti vermez. Ancak bazı durumlarda aşağıdaki belirtiler görülebilir:

Alt karın bölgesinde hissedilen ağrı.

Adet dönemlerinde düzensizlik. Adet kanamasının çok ağır veya hafif olması. Karında şişkinlik hissi. Sık sık idrara çıkma veya mesaneyi tam boşaltamama hissi. Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında ağrı. Kistin boyutuna ve yerine bağlı olarak yan ağrısı, bel veya bacak ağrısı.

Yumurtalık kistleri, hamilelik ve doğum sürecini çeşitli şekillerde etkileyebilir. Bu etkiler kistin türüne, boyutuna ve yerleşimine bağlı olarak değişir. Çoğu yumurtalık kisti doğurganlık sürecini olumsuz etkilemez, fakat bazı türlerin olumsuz etkileri olabilir ( çikolata kisti, borderline, malign tipler, Dermoid vs ) aynı zaman da polikistik over sendromu (PCOS) gibi bazı durumlar, yumurtlamayı engelleyebilir ve hamile kalmayı zorlaştırabilir.

Haberin Devamı

Hamilelik sırasında tespit edilen kistler genellikle dikkatle izlenir. Birçoğu zararsızdır ve gebelik esnasında müdahale gerektirmez. Ancak, hızlı büyüyen veya komplikasyon riski olan kistlerde cerrahi müdahale gerekebilir. Ayrıca, kistlerin kendi etrafında dönmesi (torsiyon) veya yırtılması (rüptür) gibi acil müdahale gerektiren komplikasyonlar da ortaya çıkabilir. Gebelik sırasında artan hormon seviyeleri, kistlerin büyümesine neden olabilir. Bu nedenle, kistlerin boyutu ve durumu düzenli olarak ultrason ile takip edilmelidir.

Hamilelik sırasında tespit edilen kistlerde, cerrahi müdahale sadece zorunlu durumlarda uygulanır

Yumurtalık kistlerinin tedavisi, kistin boyutuna, türüne ve semptomlara bağlı olarak değişir. Küçük ve asemptomatik olanlar ve ultrasonografi, bazı kan analizleri ile yapılan değerlendirme sonucu kanser riski tespit edilmeyen kistler genellikle tedavi gerektirmez ve genellikle zamanla kendiliğinden kaybolur. Ancak, büyük, semptomatik kistlere ve kanser riski taşıyan kistlere cerrahi müdahale gerekebilir.

Haberin Devamı

Yumurtalık kistleri, çoğu zaman ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmese de, bazı durumlarda dikkatli takip ve tedavi gerektirir. Kadınlara adet düzensizlikleri, pelvik ağrı veya şişkinlik gibi belirtiler yaşardıklarında bir kadın Doğum uzmanına (jinekolog  başvurarak, altta yatan nedenler hakkında bir değerlendirmeden geçmelerini öneriyoruz.