Kaçak köprüye ‘çalışma hürriyeti’ davası!
Artvin’de kaçak olduğu için yıkılan Kavak HES köprüsü için eylem yapan 4 köylü ve TRT muhabiri 5 yıl hapisle yargı önünde.
Kavak HES projesini yapan MNG, geçtiğimiz Mart’ta şantiye yolunu kısaltmak için Dereüstü ve Kemer Köprü köyü arasına DSİ’den projesi onaylanmamış kaçak bir köprü inşaatına başladı. Köprü için dere yatağı değiştirilerek daraltıldı. Köprüyü ‘kaçak ve can güvenliği açısından tehlikeli’ bulan DSİ, köprünün kaldırılması ve dere yatağının eski haline getirilmesini istedi.
Olağan şüpheliler
Şirket köprüyü yıkmayınca köylüler ve Arhavi Doğa Koruma Platformu köprünün can ve mal güvenliğini tehdit ettiğini belirterek 11 Temmuz 2014’te eylem yaptı. Kavak HES projesinin ÇED raporu da ‘hileli ve 7 ayrı noktada usulsüz’ olduğu gerekçesiyle Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilince Artvin İl Özel İdaresi 21 Ekim 2014’te yıkım kararı verdi. Arhavi Kaymakamlığı 19 Kasım 2014’te köprünün ana tablasını vinçle söktü. Ancak köprünün ayakları derede kaldı. Tüm bunlar olurken Arhavi Cumhuriyet Savcılığı’nın hazırladığı iddianame üzerine, Dereköylü Fethi İskender, ev hanımı Semra İskender, emekli Leyla Öncel, ilkokul öğretmeni Erdoğan Güler ile eylemi görüntüleyen TRT Yurt muhabiri Mehmet Remzi Öncel hakkında ‘köprüyü kapatarak iş ve çalışma hürriyetini engelledikleri’ suçlamasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Arhavi Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün ilk duruşması yapılan davada köylüler şirketin yıkım kararına uymadığını belirterek, “Yasal olmayan köprü üzerinde basın açıklaması yapacaktık ama saldırıya uğradık.” dedi. TRT muhabiri Mehmet Remzi Öncel ise görev yapmasının engellendiği için mağdur olduğunu belirterek davacı oldu.