Kaçak avcıları sosyal medya yaktı
Doğa Koruma ve Milli Parklar Manisa Şube Müdürü, sosyal medyadan takip ettikleri 14 kaçak avcıya 12 bin lira ceza kestiklerini açıkladı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Manisa Şube Müdürü Uğur Bayil, 2016-17 av sezonunun açıldığın, 26 Şubat 2017 tarihine kadar av yapılabileceğini söyledi.
İZİN ALMALARI GEREKİYOR
Sadece avcılık belgesi olanların avlanabileceğini kaydeden Bayil, Manisa'da 6 bine yakın kişinin av belgesi bulunduğunu belirterek, şöyle dedi: "Kotalı avcılık sistemine geçtik. Manisa'da 30 devlet avlağı tescil edildi ve sadece bu avlaklarda av yapılabiliyor. Ava çıkacak olan kişiler öncelikle av pulu numarası almaları ve avbis sistemine girerek izin almaları gerekiyor. Manisa'daki her avcının her devlet avlağına tüm sezon boyunca 20 kez, Manisa dışındaki avlaklara ise 10'ar kez girme hakkı var."
BELGESİZ AVCILIĞIN PARA CEZASI VAR
Bu yıl 8 avcılık kursu açtıklarını dile getiren Bayil, belgesiz av yapılamadığını ve 526 lira cezası olduğunu ifade etti. Bayil, av sezonunun 5 gün önce açıldığını ve bu süre boyunca bin 300 kişinin ava çıktığını söyledi.
137 BİN LİRA CEZA
Av yasaklarına uyulmaması halinde yüksek cezalarla karşı karşıya kalınacağını dile getiren Bayil, "Cezalar 260 liradan başlıyor ve 17 bin 700 liraya kadar çıkabiliyor. Koruma altındaki yaban hayvanlarını avlayanlara ise her hayvan başına 356 lira ceza veriliyor. 2015-2016 av sezonunda kurallara uymayan 175 kişiye 137 bin lira ceza kesildi. 35 yaban hayvanı ve 10 araca el koyuldu. Denetimler devam ediyor" dedi. Manisa'da kaçak avcılık oranının yüzde 96 olduğunu dile getiren Bayil, Türkiye genelinde ise belgeli avcı sayısının yüzde 3 olduğunu söyledi.
AVCILARA SOSYAL MEDYA TAKİBİ
Avcıların sosyal medya paylaşımlarının da takip edildiğini ifade eden Bayil, sosyal medya üzerinden paylaşılan fotoğraflarla kaçak av yapan kişilerini belirlediklerini ve 2016 yılında 14 kişiye 12 bin lira ceza kestiklerini söyledi.
Bayil, "Sosyal medya üzerinden sürekli takip yapılıyor. Sistem bu kişileri yakalıyor, bize uyarı düşüyor. Emniyetten ve jandarmadan da yardım alıyoruz. Genelde insanlar ava giderken resim çekiyorlar. Bunlar bakanlık tarafından takip ediliyor. Sosyal medyada yapılan takip sonunda bulunan fotoğrafları bize yolluyorlar ve bizde araştırıyoruz" diye konuştu.