Gazete Vatan Logo

İşte 'Van Gölü Canavarı'nın ismi

VAN Gölü'nün efsaneleşen canavarı için Gevaş Kaymakamlığı tarafından düzenlenen `Van Gölü Canavarı Resmini ve İsmini Arıyor' yarışması tamamlandı. Türkiye'nin yanından ilgi gören yarışmada 2 ay içinde 50 bin kişi finale kalan isim ve resimler için oy kullandı. Yarışma sonucunda Türkiye'deki insanların hayalinde biri dişi biri erkek olmak üzere resmedilen canavar resmi birinci oldu.

İsimlerde ise jüri üyesi tiyatro sanatçısı Yılmaz Erdoğan'ın da favorisi `Canovan' birinci oldu. Gevaş Kaymakamı Tahsin Aksu, yarışmanın Van ve Gevaş için önemli tanıtım aracı olduğunu anlatırken, "Canavar doğu- batı tanışması ve kültür kaynaşmasına vesile oldu" dedi.

Yıllardan bu yana varlığı ve yokluğu tartışılan, efsane haline gelen `Van Gölü' yapılan yarışmayla Türk insanının hayalinde canlandırıldı. Gevaş Kaymakamlığı'nca 6 ay önce başlatılan `Van Gölü Canavarı Resmini ve İsmini Arıyor' yarışması sonuçlandı. Yarışma sonucunda Van Gölü Canavarı'nın Türkiye'deki insanların hayalinde bir değil iki tane olduğu ortaya çıktı. İnternette ve sergilerde var olduğu öne sürülen `Van Gölü Canavarı'nın 30 resmi ve 8 ismi için 2 ayda yaklaşık 50 bin kişi oy kullandı. Yarışma sonucunda 15 yaş üstü yarışmacılardan Manisa'dan Mehtap Yenibağcı'nın biri dişi diğeri erkek olarak resmettiği Akdamar Kilisesi figürlü `Van Gölü Canavarı' resmi 1602 oy alırken, 15 yaş altın resimlerde Samsun'dan Göksu Yılmaz'ın çizdiği ters lale figürlü canavar resmi 1901 oyla ilk sırayı aldı. Yarışmada öne çıkan isimlerden `Canovan' 2 bin 617 oyla birinci `Vancan' ise 2 bin 252 oyla ikinci oldu. Kaymakam Aksu, birinci olan resmi de odasına astı.

Gevaş Kaymakamı Tahsin Aksu, yarışma olarak başlattıkları çalışmanın daha sonra sosyal projeye dönüştüğünü ve yarışma sonucunda Türkiye'nin diğer illerinden binlerce kişinin Van ve Gevaş'ı tanıdığını söyledi. `Canavarın' Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında dostluk köprüsü kurduğunu anlatan Aksu, "Finale kalan yarışmacıları ve ailelerini Van'da ağırlandık. Buradan çok memnun ayrıldılar. Hatıra defterine de çok güzel duygularını yazdılar. Van'daki yarışmacılar ve diğer illerdeki finalist yarışmacılar hep birlikte Anıtkabir ve Çanakkale Şehitliği'ni ziyaret etti. Bu bizim için bir kazançtır" dedi.

BİBLO VE MAKETLERİ YAPILACAK

Kaymakam Aksu, Van Gölü Canavarı'nın kalıcı hale getirilmesi için yarışma sonucunda birinci olan resimlerin biblo ve maketlerinin yapılacağını belirterek, "İskoçlar `Loch Ness Canavarı'nı hem ticari hem turizm ve tanıtım amaçlı çok iyi kullanıyor. Biz de hep gündemde olan Van Gölü Canavarı'nı bu amaçla kullanabiliriz. Buraya ziyarete gelen turistlere Van, Gevaş hatta `Van Gölü Canavarı hatırası' olarak gelecek yıl üreteceğimiz biblo ve maketleri hediyelik olarak satacağız. Bu bizim için bir tanıtımın yanında ekonomik kazanç da sağlayacak" dedi.

Haberin Devamı