Hollandalı bir firmanın 2014'te hayata geçirmeyi planladığı uzay yolculuğu için Türkiye'den başvuru yapan üçüncü kişinin, Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman oldu.
Hollanda merkezli Space Expedition Cooperation (SXC) firmasının Türkiye satış temsilciliğini yapan VIP Turizm CEO'su Ceylan Pirinçioğlu, uzay biletlerini Türkiye'de satan ilk ve tek Türk acentesi olduklarını söyledi.
Uzay turizmini geliştirmeyi ve tanıtmayı amaçladıklarını ifade eden Pirinçcioğlu, “Biz SXC Uzay Roketi'nin Türkiye'de yetkili satış acentesi, Bloon Yakın Uzay Seyahati'nin ise Türkiye dahil 12 farklı ülkede temsilcisi ve yetkili satış acentesiyiz. Bu iki tur için kayıtlar sadece bizim firmamız üzerinden gerçekleştiriliyor” diye konuştu.
Pirinçcioğlu, şirket olarak “Yakın Uzay Gemisi” ve “SCX Lynx Uzay Roketi” programlarını uyguladıklarını belirterek, macerayı sevenler ve “resmi astronot” olmak isteyenler için SCX Lynx Uzay Roketi'nin “adrenalin” yüklü bir program olduğunu anlattı.
Şirket olarak sadece Türkiye'de değil Avrupa'nın birçok ülkesinde ve Amerika'da sunumlar yaptıklarını bildiren Pirinçcioğlu, diğer ülkelerde şirketlerle satış yapma hedefinde olduklarını anlattı.
Üçüncü yolcu Dedeman
Türkiye'den bu programa ilk başvuruyu iş kadını Ahu Aysal, ikinciyi ise Fenerbahçe Kulübü Eski Başkanı Ali Şen'in yaptığını ifade eden Pirinçcioğlu, programın tanıtımı amacıyla 2 Temmuz'da Bodrum'da yaptıkları sunumda, Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman ile sözleşme yaptıklarını kaydetti.
Dedeman'ın da 95 bin dolar ödediğini belirten Pirinçcioğlu, program kapsamında dünya genelinde uzaya gidecek ilk 100 kişinin 95 bin dolar ödediğini söyledi.
Organizasyona, dünya genelinde 68 kişinin başvurduğunu, kura çekimiyle uzaya yolculuk sıralarının belirleneceğini belirten Pirinçcioğlu, uçuşların 2014'ün ortasında başlayacağını vurguladı.
Pirinçcioğlu, her gün 1-2 kişinin gönderilmesiyle 3-4 ay içerisinde uçuşların tamamlanmasının planlandığını belirtti.
Programa, başta Hollanda olmak üzere Avrupa ülkelerinden katılımın daha fazla olduğunu anlatan Pirinçcioğlu, programın ikinci etabındaki 100 kişilik grubun ise 100 bin dolar ödeyeceğini söyledi.
Yer çekimsiz ortamda, 5-6 dakika kalınıyor
SXC Lynx Uzay Roketi'nin iki farklı programı bulunduğunu bildiren Ceylan Pirinçcioğlu, “Founder Astrout Programı”nda yer alan ilk 100 kişinin simülatörle eğitime de katılacağını kaydetti.
Pirinçcioğlu, uçuş öncesinde katılımcıların “Final Traning” programına da katılabileceklerini anlattı.
Türkiye'den uçuşa katılacak Murat Dedeman ve Ahu Aysal'ın da eylül ayında Hollanda ve Amerika'da düzenlenecek uçuş öncesi eğitimlere katılacağını ifade eden Pirinçcioğlu, şunları söyledi:
“Kalkış esnasında 4 dakika içerisinde hızı Macht 3'e yani saniyede 3.564 kilometreye ulaşıyor. 100 kilometrede yüksekliği aştığınız anda resmi astronot kabul ediliyorsunuz. Bu sınırı dünyada aşan şu an 500 astronot bulunuyor. Uçuş esnasında yer çekimsiz ortamda ortalama 5-6 dakika kalınıyor. Lynx Uzay Roketi'nin kalkış ve inişi için Karayipler'in Çuracao Adası'na inşa edilecek bir liman kullanılacak.”
Olabildiğince çevre dostu bir uzay aracı inşa etmek için büyük bir enerji sarf edildiğini ifade eden Pirinçcioğlu, bu süreçte hafif uçak malzemelerin yanı sıra biyoyakıtlar ve yeniden kullanılabilir roket tahrik sistemleri kullanıldığını kaydetti.
Pirinçcioğlu, Lynx aracının motorunun diğer uzay programlarından farklı olarak tek seferlik değil 5000'den fazla uçuşta kullanılacak şekilde tasarlandığını anlattı.
2013'te 1 dakikalık kısa uçuşlar yapılacak
2013'ün sonlarına doğru California'dan da kısa uçuşların başlayacağını belirten Pirinçcioğlu “Bu uçuşlar çok daha kısa sürecek, toplam 1 dakika kadar. İrtifa olarak da 60 kilometre yüksekliğe erişilecek. Burada amaç 2014 yılını bekleyemeyen uzay tutkunlarının taleplerine bir an önce cevap vermek” dedi.
Pirinçcioğlu, ayrıca uzay turları öncesinde her biri ayrı bir macera ve heyecan olan kısa süreli uzay eğitim programlarının yakında tüm seyyahların beğenisine sunulacağını belirtti.
Haberin Devamı