Gazete Vatan Logo

İstanbul tehlike altında mı?

UNESCO, İstanbul'un tehlike altındaki Dünya Mirası Listesine alınıp alınmayacağını açıkladı:

UNESCO, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İBB’nin zor koşullara rağmen kültür mirasının korunması için olumlu gayretler gösterdiğini belirterek İstanbul’un “Tehlike altındaki Dünya Mirası Listesine” alınmasının söz konusu olmadığını açıkladı

Merkezi Paris’te bulunan BM’nin Bilim Kültür ve Eğitimi Örgütü’nün (UNESCO), İstanbul’u “Tehlike altındaki Dünya Mirası Listesine” almasının gündeme olmadığı bildirildi. Diplomatik kaynaklar, 25 Ağustos’ta Brezilya’da başlayacak olan Dünya Mirası Komitesi toplantısında, İstanbul’un ‘Tehlike Altında Miras Listesi’ne alınmasına dair bazı talepler olsa da son temaslar ve olumlu gelişmeler nedeniyle bunun çok muhtemel görülmediğini açıkladı. UNESCO ile Türk Hükümeti ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) arasında yapıcı bir diyaloğun sürdüğünü belirten diplomatik kaynaklar, İstanbul’un listeye alınması konusunda bir sorun yaşanmayacağını bildirdi.
UNESCO’nun bununla birlikte, İstanbul’da tarihi yarımada için bir tarihi alan yönetim planının yapılması, Ahşap evler ve surların korunma durumları, kentsel dönüşüm projelerinin kültür mirasına etkisi, Haliç Metro Geçiş Köprüsü Projesinin durumu konusunda İBB ile teknik istişare ve temasları sürüyor. Dünya Mirası Komitesi kaynakları, bu konular ile ilgili bazı ilerlemeler olmakla birlikte, bazı eksikliklerin de olduğu uyarısında bulunuyor. Bu konulardan en acil olanı Haliç Metro Geçiş köprüsü olarak gösteriliyor. Bu köprünün yapılmasına UNESCO uzmanları ilke olarak itiraz etmedikleri gibi, tarihi yarımadanın trafiğini azaltacak olması nedeniyle kültür mirasının korunması bakımından faydalı bile olabileceğini ifade ediyor. UNESCO, 1972 tarihli “Dünya Doğal ve Kültürel Mirasının Korunması Sözleşmesi” çerçevesinde, dünyadaki en seçkin tarihi ve doğal varlıkların bir envanteri yapmıştı. “Dünya Mirası Listesi” adını taşıyan bu listeye girmeyi başaran 800’ü aşkın yer, dünya çapında statü, prestij, turistik çekicilik, kaynak ve teknik yardım imkanı elde ediyor. Ülkeler ise bunun karşılığında söz konusu yerleri sözleşme hükümlerine göre koruma yükümlülüğünü üstleniyor. Türkiye’nin başvuru ve girişimleri sonucunda bu listeye 1982 yılından bu yana dokuz alan girdi. Listedeki yerden biri de İstanbul’un Tarihi Yarımadası. UNESCO bu çerçevede İstanbul için geçmişte kampanyalar açtı, madalya bastı. Süleymaniye, UNESCO tarafından “İnsan dehasının emsalsiz bir şaheseri ve en üst rütbedeki Osmanlı yapısı” olarak niteleniyor.

Komiteden övgü dolu sözler

UNESCO Dünya Mirası Merkezi ve Dünya Mirası Komitesi belgelerinde ve yapılan temaslarda Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İBB’nin İstanbul’un zor koşullarına rağmen Kültür mirasının korunması alanında göstermekte olduğu gayretler olumlu biçimde değerlendiriliyor. Özellikle İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti fonlarının yarısından fazlasının eski eser restorasyonu ve korunmasına tahsis edilmiş olmasından övgüyle bahsediliyor.

Haberin Devamı