İntihar dalışı
14 yıldır Satürn gezegenini inceleyen NASA’nın gurur projesi Cassini, görevini tamamladı ve intihar dalışı yapıp infilak etti.
NASA, Satürn yolculuğuna 2003 yılında başlayan Cassini uzay aracının sonunu bu duygusal Twitter mesajı ile duyurdu. Uzay aracını yöneten ekip, Cassini’nin infilak etmesine yol açacak “atmosfere girme talimatını” uzay aracına verdi. Bu talimattan bir dakika sonra uzay aracı Satürn atmosferinde parçalandı. Bu adımla birlikte “tarihteki en başarılı uzay görevi” olarak adlandırılan çalışma tamamlandı. 14 yıl sonra yakıtı biten Cassini’nin başı boş bir şekilde Satürn ve uyduları arasında dolaşması istenmediği için böyle bir final gerçekleştiği açıklandı.
Neler keşfetti?
Cassini, Satürn’de geçirdiği yıllar içinde, güneş sisteminin en büyük ikinci gezegenine bakışı tamamen değiştirdi. Birçok başka keşfin dışında gezegenin uyduları üzerinde yaptığı yaşanılabilirlik araştırmasının sonuçları ile büyük heyecan yarattı. Titan isimli uydunun tıpkı Dünya’da olduğu gibi mevsimsel bir döngüsü olduğunu keşfetti. Üzerinde çalışma yapılan Enceladus isimli uydunun ise güney kutup bölgesindeki çatlaklardan uzaya su buharı fışkırdığı keşfedildi. Bu suyun Enceladus’un buz kaplı yüzeyinin altındaki okyanustan geldiği ortaya çıkarıldı. Yüzey altında yer alan okyanusun çok büyük ihtimalle hayat için elverişli olduğu sonucuna varıldı. Bilim insanları, Cassini’nin başlattığı bu çalışmaya daha gelişmiş uzay araçları ile devam etmeyi de konuşuyor.
‘Büyük Final’
Adını İtalyan matematikçi ve astronom Giovanni Cassini’den alan proje Amerikan Uzay Araştırmaları Merkezi NASA ile Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın ortak çalışması ile gerçekleştirildi. Büyük Final olarak adlandırılan projenin son gününde, California Teknoloji Enstitüsü’ndeki kontrol odasında çok sayıda araştırmacı bir araya geldi. Cornell Üniversitesi’nden Jonathan Lunine, burada yaptığı konuşmada, “Bugün üzüntülüyüm ama aslında tüm hafta böyleydim. Bugünün geleceğini biliyorduk. Ama Cassini tam kendisinden beklendiği gibi bir performans gösterdi” dedi.