İkramiye 4 katına çıktı!
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, özellikle gençler arasında kullanımının artması nedeniyle son dönemde kamuoyunun gündemini yoğun bir şekilde meşgul eden bonzai yakalamasında mevcut ikramiye katsayısının 4 katına çıkarıldığını açıkladı.
Bakan Yazıcı, kaçakçılıkla mücadelede etkinliği ve duyarlılığı artırmak amacıyla düzenlenen, kaçak veya kaçak şüphesi ile eşya yakalanması halinde muhbir ve el koyanlara ikramiye ödenmesinde uyulacak usul ve esasları düzenleyen "5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Göre Kaçak Eşya Yakalanması Halinde Muhbir ve El Koyanlara İkramiye Ödenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin" Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.
Yazıcı, yapılan değişikliklerle, ticari eşya, silah ve mühimmat ile uyuşturucu yakalamalarında ihbar edenlere ve yakalayanlara verilen ikramiyeye ilave olarak, ülke ekonomisini ve toplum sağlığını ilgilendiren bandrolsüz yakalamaları ve sahte tütün/alkol ürün ve uyuşturucu madde elde etmek amacıyla ekilen bitkilere ikramiye verilmesi hususunun da düzenlendiğini kaydetti.
Hayati Yazıcı, şunları ifade etti: "Kaçak akaryakıta verilen ikramiyeler de mevzuatın bir araya getirilmesi gözetilerek bu yönetmeliğe d?hil edildi. Yapılacak ödemeler için, uyuşturucu madde elde etmek amacıyla ekilen bitki yakalamalarında, bandrolsüz veya sahte tütün/alkol yakalamalarında ve kaçak akaryakıt yakalamalarında ikramiyelerin ödenmesine esas alınacak hususlar belirlendi. ^2013 yılında ihbar edenlere 197 bin 360 TL, el koyanlara ise 3 milyon 786 bin 700 TL ödeme yapılmıştı. 2014 yılı ilk altı ayında ise ihbar edenlere 80 bin 570 TL, el koyanlara ise 1 milyon 575 bin 733 TL ödeme yapıldı. Düzenlemeye göre bir konteyner sahipli sigara yakalamasında (yaklaşık 750 bin paket) muhbire yaklaşık olarak 290 bin TL, sahipli 100 Şişe Viski ( 70cl üstü) yakalamasında muhbire 1.000 TL, 10 dönüm ekili kenevir yakalamasında muhbire 5 bin 780 TL ödeme yapılabilecektir. Öte yandan, özellikle gençler arasında kullanımının artması nedeniyle son dönemde kamuoyunun gündemini yoğun bir şekilde meşgul eden bonzai yakalamasında mevcut ikramiye katsayısı dört katına çıkarıldı. Bu düzenleme ile başta bonzai olmak üzere her türlü uyuşturucunun yasadışı ticaretinin ve kullanımının engellenerek toplum sağlığının korunması hedeflenmekte. Bakanlık olarak ekonomimize büyük zararlar veren her türlü kaçakçılıkla mücadeleyi ulusal ve uluslararası düzeyde etkin bir şekilde sürdürüyoruz. Vatandaşların da bu mücadeleye 7 gün 24 saat hizmet veren ve ücretsiz olan Alo 136 Gümrük Muhafaza İhbar Hattının yanı sıra Polis 155 ve Jandarma 156 numaralarına bildirimde bulunarak bu mücadeleye katkıda bulunabileceklerdir."