‘Hemşir’ler şimdi revaçta!
Kanunda yapılan değişiklikten sonra Hemşirelik Yüksekokulu mezunu erkek hemşireler sektöre çok hızlı bir giriş yaptı. Kamuda çalışan erkek hemşire sayısı 10 bin 86’ya ulaştı.
2012 yılında Hemşirelik Kanunu’ndaki “hemşire olabilmek için kadın olma şartı aranır” maddesinin kaldırılmasından sonra hemşirelik son yıllarda erkeklerin tercih ettiği ilk mesleklerden biri haline geldi. Özellikle yoğun bakım üniteleriyle ameliyathanelerde ihtiyaç duyulan erkek hemşireler, gerek kamu hastanelerinde gerekse özel hastanelerde hak ettikleri değeri buluyor. Hemşirelik Yüksekokulu mezunu bir erkek artık istihdam sorunu yaşamıyor. Erkek hemşireler kadın hemşirelere oranla daha fazla talep edilir hale geldi. Bunun nedeni ise erkeklerin özellikle kalp masajı, anjiyo gibi durumlarda fiziki anlamda daha güçlü olmaları ve kadın personele oranla daha uzun süre çalışmaları olarak gösteriliyor.
‘Alışmakta güçlük çektik’
Yetkililer, Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarda aktif olarak çalışan erkek hemşire personel sayısının 10 bin 86 olduğunu açıkladı. 10 yıl önce Hemşirelik Meslek Yüksekokulu’ndan mezun olan Ahmet Çetin, “Hemşirelik okumama rağmen istihdam sorunu olduğu için uzun süre değişik işlerde çalıştım. Yasanın çıkmasıyla mesleğimi yapar hale geldim. İlk zamanlarda hem bizler hem de hastalarımız alışmakta güçlük çektik. Hastalar bize genelde “doktor bey bir hemşire yollar mısınız” diyor. Formalarımızdan dolayı bizi doktor sanıyorlar. Bize “hemşir” değil ismimizle hitap ediyorlar. Zaten biz de hemşir denmesinden yana değiliz” dedi.