Güneş Enerjisi Kullanım Alanları Nelerdir? Güneş Enerjisi Nerelerde Kullanılır?
Dünya'yı hem ısıtan hem de aydınlatan Güneş en büyük hem de yenilenebilir enerji kaynağıdır. Canlıların yaşam kaynağı olan Güneş sayesinde Dünya sapasağlam ayakta kalabilmektedir. Güneş enerjisi hidrojen gazının helyum enerjisine dönüşmesiyle oluşmaktadır. Çevreye bir zararı bulunmamakta her daim elde edilebilen bir enerji türü olarak hayatta var olmaktadır. Hem temiz hem maliyeti düşük hem de güvenilir bir enerji kaynağı olması sebebiyle günümüzde yaygınlaştırılmak amacıyla yoğun uğraşlar verilmektedir.
Bu enerji türünden yararlanma biçimi ise yaydığı ışığın oluşturduğu enerjiyi depolamak şeklinde gerçekleşmektedir. Sürekli olarak teknolojinin gelişim göstermesi, sanayi dallarının çeşitlenmesi ve bir gün yenilenemeyen enerji kaynaklarının bitmesi tehlikesiyle beraber Güneş enerjisine olan ilgi gün geçtikçe artmaya devam etmektedir.
Güneş Enerjisi Kullanım Alanları Nelerdir?
Günümüzde artmaya devam eden popülerliği ile Güneş enerjisi sadece ısınmak ya da aydınlanmak amaçlı kullanılmayıp farklı sektörlerde faaliyet gösteren fabrikaların ihtiyacı olan enerji üretiminde, hastanelerde, binaların ısınma ihtiyacını giderebilmek için, soğuk hava depolarında, özellikle tarımda meyve sebze üretiminde ve hayvancılıkta, otellerde kullanılmaktadır. Seralarda kış mevsiminde meyve sebzelerin ihtiyacı olan ısı kaynağı Güneş enerjisi sayesinde çözülebilmektedir.
Güneş Enerjisi Nerelerde Kullanılır?
Elektrik üretim kaynağı olarak kullanılan Güneş enerjisi elektrik enerjisinin ulaşmadığı ya da elektrik problemi olan bölgelerde, tarımda suyun sıcaklığını arttırmak amaçlı, yine elektrik kullanım alanı olarak trafik ve sokak lambalarında fayda sağlamaktadır.
Elektrik üretebilmek amacıyla Güneş panelleri kurulmaktadır. Devasa büyüklükte olan bu paneller Güneş'ten gelen enerjiyi hapsedip kullanılmak üzere tutmak amacıyla kurulmaktadır.
Güneş Enerjisinin Faydaları Nelerdir?
Hiç bitmeyen bir enerji kaynağı olması aslında en büyük avantajı olmaktadır. Çünkü yenilenemeyen enerji kaynakları bir gün rezerv olarak çok azalacak ya da tükenecek insanlığı büyük bir sıkıntı altında bırakacaktır. Güneş gibi yenilenebilen enerji kaynaklarının yaygın hale gelmesi toplumların yaşamının devamı için önem arz etmektedir.
Bir diğer faydası ise doğaya zarar vermiyor oluşudur. Fosil kaynakların ortaya çıkarttığı gazlar atmosfere zarar vermekte canlıların yaşamını tehlikeye sokmaktadır. Güneş ise tertemiz bir enerji kaynağı olarak doğanın ve canlıların dostudur.
Güneş Enerjisinin Dezavantajları Nelerdir?
Aslında Güneş enerjisinin tek başına bir zararı bulunmamakla birlikte bu enerjiyi ortaya çıkarıp kullanabilmek amacıyla geliştirilen teknolojilerin maliyeti dezavantaj olarak sayılmaktadır. Elektrik üretebilmek amacıyla kurulan tesislerin maliyeti buna örnek olarak gösterilebilir.
Küçük işletmelerde akülerde depolanan enerjinin az olması sebebiyle hemen bitmesi kişileri zarara sokabilmektedir. Bir başka dezavantajı ise kurulan Güneş kulelerinden kaynaklanmaktadır. Özellikle kurulum alanlarına dikkat edilmelidir.
Çünkü kuşların göç yollarının üzerine kurulumunun yapılması bu canlıların yaşamını tehlike altına sokmaktadır. Ve en büyük dezavantajı olarak mevsimsel sebepler sayılabilir. Yaz aylarında Güneş enerjisinden bolca yararlanılabilirken kış aylarında Güneşli gün sayısı oldukça düşmekte bu da enerjinin üretilip depolanması noktasında birçok problem doğurmaktadır.