Gen araştırmasının ilginç sonucu!
Türkler de en az Fransızlar kadar...
ABD’li bilim adamlarının Avrupa çapındaki gen araştırması Avrupalılar’ın ‘aynı ailenin mensubu’ olduğunu bilimsel olarak da ispatladı. AB kapısında yeterince Avrupalı olmadığı gerekçesiyle yıllardır bekletilen Türkiye’nin de Avrupa ailesinin bir parçası olduğu ortaya çıktı. 40 ülkedeki iki bin 257 kişinin DNA analizini yapan ve gen haritalarını çıkaran California Üniversitesi’nden Prof. Graham Coop ile Güney California Üniversitesi’nden Prof. Peter Ralph aralarında 3 bin km’den fazla mesafe olan Türkiye ile İngiliz halklarının atalarının dahi ortak olduğunu belirledi.
Sebep Hun Türkler’i
Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri ise İtalyan, İspanyol ve Portekizliler’in diğer ülkelere göre ‘daha az Avrupalı’ çıkması oldu. Bu ülkelerde yaşayanların genleri diğer ülke halklarına daha az benziyor. Uzmanlar Avrupa’daki halkların birbirine karışmasında Atilla önderliğinde Batı Roma İmparatorluğu’nu istila eden Hunların etkisine dikkat çekti. 6 ve 10’uncu yüzyıldaki Slav göçlerinin de ortak Avrupa ailesinin oluşmasında etkili olduğunu belirtti.
Ortak ata nasıl oluyor?
Araştırma ekibinin başkanı Coop genetik benzerliği şöyle açıkladı: Avrupa’da yaşayan bir kişinin iki ebeveyni, iki büyükannesi, iki büyükbabası olduğuna göre, 1000 yılda bu kişinin atalarının sayısı bir milyar olarak hesaplanıyor. 1000 yıl önce Avrupa’da çocuk sahibi olan herkes, bugün bu coğrafyada yaşayanların atası.
En az Avrupalı İspanyollar
Araştırmada Türkiye, TC adı verilen ‘Turkey-Cyprus grubu’ içerisinde yer aldı. Türkiye’den 4 kişinin gen haritası diğer Avrupalılar’dan alınan genlerle karşılaştırıldı. Araştırmanın Türkiye sonuçlarına göre;
- Türkler’in genetik açıdan en yakın olduğu bölge Balkanlar. İkinci sırada ‘Iberia’ grubu olarak sınıflanan İtalya, İspanya ve Portekizl var
- Diğer Avrupalılarla en az ortak genetik mirasa sahip ülkeler Kıbrıs ve İspanya. Bunu Türkiye, Fransa, Portekiz ve İsviçre takip ediyor.
- Türkler N grubu olarak nitelendirilen İskandinav Avrupalılar’a, W grubundaki Orta Avrupalılar’dan (Belçika, Almanya, Hollanda, İngiltere, Fransa vs.) daha yakın.