Gazlı içecekler uçakta daha mı lezzetli? 3 yeni bilgi...
Gün geçmiyor ki insan hayatının önemsiz görünen detaylarına dair çarpıcı bilgiler internette karşımıza çıkmasın.
Aşağıda bu minvalde üç "iyi bilgi" var. İster arkadaşlarınızla sohbet tıkandığında laf lafı açsın diye ortaya atın, isterseniz X'te zincir yapıp etkileşiminize etkileşim katın...
Gazlı içecekler uçakta daha farklı bir lezzete sahiptir
Uçakta yemeğinizin ya da sandviçinizin yanında ikram edilen gazlı içeceklerin tadının farklı olduğunu hissettiniz mi hiç? Eğer cevabınız 'evet'se bunun bir yanılgı olmadığını, söyleyebiliriz. Uçakta içilen gazlı içeceklerinin tadının farklı olmasının gerçekten fizyolojik bir sebebi var.
Hava basıncının düşük olması ve uçağın içindeki havanın kuruluğu bir araya gelerek, dilimizdeki tat alan pütürlerin hassasiyetini azaltıp koku alma duyumuzu zayıflatıyor. Bunun sonucunda şekerli ve tuzlu tatları yüzde 30 civarında daha az algılıyoruz. Dahası uçağın içindeki gürültülü ortam da tat duyumuzu etkileyebiliyor. Havayolu şirketleri de bu durumun gayet farkında hatta konuyla ilgili bazı araştırmaların finansmanını bu şirketler üstleniyor.
Ancak bu kaidenin istisnaları da yok değil. Örneğin zencefilli gazoz, 30 bin fit irtifada tadı daha iyi çıkan içeceklerden bir tanesi. Zira tat reseptörlerimizin hassasiyetinin azalması, zencefilli gazozun tadının daha keskin ve aromatik gelmesini sağlıyor.
Uçak yolculuklarının bir diğer favori meşrubatı da domates suyu zira umami tadını algılayan reseptörler uçuş koşullarından daha az etkileniyor.