Dünyanın en kirli suları
.

Buriganga nehri – Bangaldeş Bangaldeşin başkenti Dakka da yaşayan 4 milyona yakın insan hergün Buriganga nehrinin kirliliğine katlanıyor. Fabrikaların kimyasal atıkları, ev atıkları, kanalizasyon, ölü hayvanlar, plastik, yağ, ilaç atıkları ve petrol bazlı atıklar Buriganga nehrini kirleten maddeler arasında.

Citarum nehri – Endonezya Son 20 yılda ki hızlı nufus artışı Java adasındaki Citarum nehrinin çevresine 5 milyon nufus getirdi. Bu nufusla birlikte Citarum nehri evsel ve kimyasal atıklarla dolmuş durumda.

Ganj nehri / Hindistan National Geographic’e göre dünyanın en kalabalık dini ayini Ganj nehrinde yapılıyor. Her yıl bir araya gelen on milyonlar Ganj nehrinde yıkanarak günahlarından arındığına inanıyor ve hacı oluyor.

Ürdün nehri – İsrail İsa’nın vaftiz edildiği yer olduğuna inanılan Ürdün nehrine her gün, Israil, Ürdün ve Suriye’den tonlarca kanalizasyon boşaltılıyor.

Karaçay gölü – Rusya 1951 – 1953 arası Sovyet Rusya’nın nükleer atıkları attığı bu göl fotoğrafta temiz görünse de belkide dünyanın en kirli yeridir. 1968′de bölgede yaşanan kuraklık neticesinde kuruyan gölün tabanından rüzgarla taşınan radyoaktif tozlar çevredeki yarım milyon insanı radyoaktiviteye maruz bırakmış. Sonrasında gölün dibi beton bloklar ve taşlarla doldurularak benzer bir felaketin önüne geçmeye çalışılmış. Beton bloklar tozu önlese bile radyasyonun yeraltı sularına karışmasını engellemiyormuş.

Matanza-Riachuelo nehri – Arjantin 3,5 milyon insanın yaşadığı Buenos Aires’i zehirleyen bu nehri temizlemek için 1993 de 250 milyon dolar bütçe ayrılmış ama malesef sadece 1 milyon doları nehiri temizlemek için kullanılmış, geri kalan 249 milyon dolar zimmete geçirilmiş. Riachuelo havzası, yaklaşık 4,000 fabrika, 42 çöplük ve 13 gecekondu mahallesi tarafından sürekli kirletilmekte.

Mississippi nehri – ABD Dünyanın bir tarafında nehirler insanları zehirlerken, diğer tarafında Mississippi nehri Meksi körfezini en çok kirleten kaynak durumunda. Öyle büyük bir kirlilik taşıyor ki Meksika körfezine katıldığı nokta Dead Zone, yani ölü bölge olarak geçiyor. Zehirli nehir suyu okyanusa karıştığında suda alg’ler oluşuyor ve oksijen sıfıra iniyor , ardından bu durum yaşayan herşeyi öldürüyor.

Yamuna nehri – Hindistan Bu adam bulutların arasında değil , Yeni Delhi’de hergün 1.892.705 m3 çöp atılan Yamuna nehrinde, zehirli köpüklerin içinde yüzüyor. Ganj’ın da kollarından biri olan Yamuna dünyanın en kirli nehirlerinden biri.

Chaohu gölü – Çin Her sabah böyle yeşil bir çamurun içine uyandığınızı hayal edin. Malesef Çin’in Hefei bölgesinde yaşayanlar için bu bir hayal değil, gerçek. Çin hükümeti bu gölünde içinde olduğu bir çok akarsuyu temizlemek için 8 MİLYAR dolar ayırarak ekoloji için ciddi bir adım atmış durumda.

Sarı ırmak- Çin Adı sarı olsa da, bu fotoğrafta kırmızı akan nehir Çin in en büyük akarsularından biri. Çin’in doğusunda sarı denize dökülen nehir, Çinliler için oldukça önemli, zira The Mother River diyorlar ; nehirlerin anası.

Ergene nehri – Türkiye Türkiye’nin en yoğun sanayi bölgelerinden birinde bulunan Ergene’yi %70 i kaçak yaklaşık 3000 fabrika ve 10 küsür belediye kirletmekte. Ergene’de su dışında yüksek oranda krom, kadmiyum, bakır ve arsenik gibi zehirli kimyasallar yapılmış bir çok test ile tespit edilmiş durumda. Türkiye’de tüketilen pirincin %50 si Ergene Havzasında yetişmektedir.

Marilao nehri – Filipinler Plastik ambalajlar, araba lastikleri, terlikler, muz kabukları Marilao ırmağında bulabileceğiniz atıklardan sadece bazıları. Ayrıca suda bolca kimyasal atık mevcut. Yerel yönetimin verdiği yüksek para cezalarına rağmen kirlenme devam ediyor.

Sarno Nehri – İtalya Pompei yakınlarından geçen Sarno nehri Avrupa’nın en kirli nehri ünvanını taşıyor. Nehrin içinde yüksek miktarda tarımsal ve endistüriyel atık mevcut ve hepsi Napoli körfezine boşalıyor.

Kral nehri – Avustralya Madencilik faaliyetleri neticesinde yüksek oranlı asitik bir su haline gelen Kral nehri (King River) Avustralya’nın en kirli akarsuyu. Yaklaşık 100 milyon ton sulfidic asitin nehire boşaltıldığı tahmin ediliyor.

Songhua Nehri – Çin 2005 yılında benzin ile kirlenen Songhua nehri içinden ölü balık toplayan bir çinli.
Kaynak: ergeneplatformu.org