Gazete Vatan Logo

"Füze avcısı" gemiye önemli görev

"Füze avcısı" gemiye önemli görev

Türkiye ve ABD tarafından orta ve doğu Akdeniz'de gerçekleştirilen Doğu Akdeniz-2015 Davet Tatbikatı ayrı bir önem taşıyor. Akdeniz'in doğusundan gelebilecek olası tehditlere karşı Türkiye'de dahil, NATO ülkelerinin savunmasına katkı sağlamakla görevlendirilen ve tatbikatın en önemli unsurlarından olan USS Donald Cook destroyeri, balistik füze kalkanı ve taşıdığı Tomahawk füzeleriyle ABD'nin en önemli gemilerinden biri olarak dikkati çekiyor.

Anadolu Ajansı ekibi, Doğu Akdeniz - 2015 Davet Tatbikatı kapsamında Türkiye'ye gelerek Antalya'ya demirleyen USS Donald Cook destroyerini görüntüledi.

ABD'nin destroyer filosunun en önemli gemilerinden olan 154 metre uzunluğundaki gemi, 56 kilometre hıza kadar çıkabiliyor. Gemiyi diğer savaş gemilerinden ayıran en önemli özelliğini ise balistik füze kalkanı "Aegis" sistemi oluşturuyor. Destroyer, köprü üzeri bölgesine monteli çok gelişmiş radarı da kapsayan sistem sayesinde füze saldırıları da dahil olmak üzere birçok saldırıya karşı "kalkan" özelliği taşıyor.

Kameralara izin verilmiyor

Harpoon füzesinin bulunduğu geminin en önemli vurucu gücünü Tomahawk füzeleri oluşturuyor. Komuta odasından kontrol edilen uzun menzile sahip bu füzeler, ABD tarafından 1991'deki Körfez Savaşı'da yoğun olarak kullanılmış ve adını uluslararası kamuoyunda duyurmuştu.

Destroyerin en önemli bölümünü savaş ve kriz durumlarında geminin yönetildiği, savaş yönetim sistemlerinin de bulunduğu bölüm oluşturuyor. Geminin tüm silahlarının kontrol edilebildiği bölümde füzelerin atış sistemleri de yer alıyor. Odada en dikkat çekici unsuru ise büyük boy iki ekran oluşturuyor. Ekranlarda radar görüntülerine yer verilirken, yapılan atışlar buradan takip ediliyor. Tüm hava hareketliliğinin yanı sıra su altındaki unsurlar da son teknoloji radarlar sayesinde anında tespit edilebiliyor. Bu bölümde fotoğraf veya kamera çekimi yapılmasına ise kesinlikle izin verilmiyor. Destroyerin, Doğu Akdeniz'deki devriye görevi sırasında Türkiye'de dahil, NATO müttefiklerine yönelebilecek olası füze saldırılarına karşı da koruma sağlaması planlanıyor.

Aegis sistemindeki SM-3 önleme füzeleri, 3 bin kilometreye kadar çıkan operasyon menzili ile dikkati çekiyor. Düşmanın balistik füze başlığını "kafa kafaya gelerek" yok edebilen SM-3'ler, düşmanın balistik füzesini atmosferin üzerinde dahi önleyebiliyor.

Farklı dinlere sahip askerler

"Korkusuz inanç" parolasıyla görev yapan destroyerde, 300 personel görev yaparken bunun üçte birini kadın denizciler oluşturuyor. Kadın denizcilerin kaldıkları yerler ve banyolar diğer askerlerden ayrı bir bölümde konuşlandırılırken, gemideki yemekler 20 aşçı tarafından yapılıyor. Genellikle Amerikan yemeklerinin sunulduğu destroyerde personele hizmet veren bir kantin de bulunuyor.

Gemide askerlerin eğitimine de büyük önem veriliyor. Komuta kademesi, görevlerine ilişkin düzenli toplantılar yaparken, askerler uygulanan senaryolar sayesinde her duruma hazır hale getiriliyor. Olası saldırılara karşı hazırlanan senaryolar belli haftalarda tekrarlanıyor.

Askerler boş zamanlarında ise gemideki spor salonunu kullanıyor. Kütüphanenin de bulunduğu destroyerde askerlerin aileleriyle görüşmeleri, hazırlanan özel bölümde internet aracılığıyla sağlanıyor.

Farklı dinlere mensup askerlerin bulunduğu gemide bununla ilgili düzenlemelere de yer veriliyor. Askerler belirlenen zamanlarda kendilerine için ayrılan yerlere geçerek ibadetlerini yerine getirebiliyor.

İkinci Kaptan Binbaşı Moore

USS Donald Cook İkinci Kaptanı Binbaşı Tim Moore, Türkiye ve ABD'nin iki önemli müttefik ülke olduğunu belirtti.

Antalya'ya, Doğu Akdeniz - 2015 Davet Tatbikatı'na katılmak için geldiklerini ifade eden Moore, "Tatbikat, iki ülkenin bölgedeki barış ve istikrarı geliştirmeleri, desteklemeleri açısından mükemmel bir fırsattı" diye konuştu.

Bir süre daha Türkiye'de bulunacaklarını dile getiren Moore, ne zaman Türkiye'den ayrılacakları sorusunu ise "güvenlik gerekçesiyle" yanıtlayamayacağını kaydetti.

Tatbikatın çok başarılı geçtiğini belirten Moore, iki ülke donanmaları arasındaki iş birliğini "sağlam" olarak nitelendirdi.

Binbaşı Moore, geminin İspanya'dan hareket ettiğini belirterek, "Doğu Akdeniz'de her zaman bir destroyer bulunacak. Bu gemilerden biri her zaman bölgede barış ve istikrarın korunması için görev yapıyor olacak" dedi.

Kendilerini ve dost ülkeleri korumaya her an hazır olduklarını ifade eden Moore, "NATO'daki ortaklarımızla her? zaman birlikte çalışıyoruz ve onlara destek olmak için her zaman bu bölgedeyiz" ifadesini kullandı.

Moore, "geminin G20 zirvesi için Antalya'ya gelecek ABD Başkanı Barack Obama'yı koruyacağına, Obama'nın geceyi gemide geçireceğine" yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine, "Bizim şu anki operasyonumuz tatbikata katılmak" karşılığını verdi.

Doğu Akdeniz - 2015 Davet Tatbikatı

Türkiye'nin ev sahipliğindeki Doğu Akdeniz - 2015 Davet Tatbikatı'na Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri unsurlarıyla ile Türkiye'den deniz, hava kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları katıldı.

Batı, orta ve doğu Akdeniz'de 18 Ekim'de başlayan ve Cuma günü sona eren tatbikatla temel harp başta olmak üzere, deniz harekatının gerektirdiği diğer alanlara yönelik eğitim fırsatı sunmak, karargah personelinin planlama ve icra yeteneklerini geliştirmek, müttefik ülkeler arasında karşılıklı çalışabilirlik ve iş birliğinin artırılmasına katkı sağlamak amaçlandı.

Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç de geçen haftaki basın toplantısında, Türkiye'nin güneydoğusundaki muhtelif tehditler nedeniyle NATO dışişleri bakanlarının aldığı karar çerçevesinde, Türkiye'ye birtakım taahhütler verildiğini, USS Donald Cook ve diğer ABD gemilerinin, Akdeniz'in doğusunda, Türkiye'nin savunmasının takviyesi kapsamında daimi mevcudiyetlerini sürdüreceklerini belirtmişti.

Haberin Devamı