Gazete Vatan Logo

Fukuşima'nın mutant kelebekleri

Dünya bir facia yaşadı. Her şey gibi unutulmaya başladı ama işte orada kelebekler artık böyle

Fukuşima'nın mutant kelebekleri

Uzmanlar, Fukuşima nükleer kazası sonrasında radyasyondan etkilenen bölgelerde mutasyona uğramış kelebeklerin bulunduğunu belirtti. Diğer türlerin de etkilenmiş olmasından endişe ediliyor.

Araştırmacılar, tsunami felaketinin hemen ardından lavralarındaki kelebeklerin yüzde 12’sinin radyasyondan etkilendiğini belirtti. Genetik değişim sonucu kelebeklerin kanatlarının normalden daha küçük ve gözlerinin de bozuk olduğu saptandı.

Fukuşimanın mutant kelebekleri


Japonya’nın güneybatısındaki Okinawa’da bulunan Ryukyu Üniversitesi'nin öğretim üyelerinden Profesör Joli Otaki, böcekler üzerinde yaptıkları incelemelerde, radyasyona maruz kalmış böceklerin yüzde 18’inin yavrusunda benzer sorunlara rastladıklarını belirtti.

Yavrularda genetik bozukluk

Otaki, çiftleştirilen hayvanların birinin radyasyondan etkilenmemiş olmasına rağmen mutasyon oranının üçüncü kuşakta yüzde 34’e yükseldiğini dile getirdi. Otaki ayrıca, radyasyona fazlaca maruz kalanların yavrularındaki genetik bozukluk oranının ise yüzde 52’lere yükseldiğini belirtti.
Otaki, yüksek miktarda radyasyonun atmosferdeki ve yiyeceklerdeki etkinin sonucu olabileceğini söyledi.

İkinci Dünya Savaşı’nda ABD'nin Nagazaki ve Hiroşima’ya atom bombası atmasından sonra etkileri nesillerce sürmüştü.
Araştırmanın sonuçları bilimsel bir rapor haline getirilerek internette yayınlandı.
Deprem sonrası oluşan tsunami santrallerin soğutma sistemini kilitlediği için son 25 yılın en büyük nükleer felaketine dönüşmüştü.

Bulgular, felaket sonrasında günlerce hatta haftalarca radyasyonun etkisi altında kalan insanlar arasında korkuyu artırdı. Nükleer kaza sonrasında geniş bir alanda bulunan binlerce kişi tahliye edildi.

İkinci Dünya Savaşı’nda ABD'nin Nagazaki ve Hiroşima’ya atom bombası atmasından sonra etkileri nesillerce sürmüştü. Ancak Otaki, kelebeklerde gözlemlenen durumun doğrudan insana uyarlanamayacağını belirtti.
Nihon Üniversitesi öğretim üyelerinden Kunikazu Noguchi, Fukushima’nın tüm hayvanlar üzerinde etki yarattığını söylemek için daha fazla veriye ihtiyaç duyduklarını belirtti.

'Kanser artmayacak'

Araştırmacılar ve doktorlar, Fukuşima kazası nedeniyle kanser, lösemi gibi hastalıkların artacağı iddiasını yalanladılar. Ancak bilim insanları Çernobil kazasından ders alınarak, özellikle gençler arasında artabilecek olan troit kanseri riskini dile getirip belirli aralıklarla kontrolden geçilmesi gerektiğini hatırlatıyorlar.
Fukişima'da oturanlar üzerinde inceleme yapan doktor Makoto Yamada, radyasyona maruz kalanların ileride sorun yaşamayacaklarına dair yüzde yüz garanti veremediklerini çünkü radyasyonun genetik yapıyı yüzlerce farklı şekillerde etkilediğini belirtti.

Şimdiye kadar kimse Fukuşima kazasından doğrudan etkilendiği için ölmedi. Ancak Fukuşima bölgesinde yaşayan ve mahsur kalan işçileri kurtarmak için santralde çalışanlar üzerinde uzun dönemde etkiler çıkabilmesinden korkuluyor.

Bilim adamları, Fukuşima'dan ayrılanların güven içinde evlerine dönmeleri için belki de onlarca yılın geçmesi gerektiğini belirtti. Kazaya kadar iki çocuğuyla Fukuşima’da yaşayan Sachiko Sato, şu anda radyasyonun doğrudan etkisine maruz kalmasalar da korku içinde olduklarırnı söyledi. (Deutsche Welle Türkçe)

Haberin Devamı