Gazete Vatan Logo

Felaket filmi değil: İstanbul

İstanbul’a dün saat 12.00’ye kadar metrekare başına ortalama 91 kilogram yağış düştü. Son 106 yılın en yüksek 3’üncü yaz yağış değeri olarak kaydedilen oran, alt yapı problemleriyle birleşince İstanbul’u afet bölgesine dönüştürdü.

Felaket filmi değil: İstanbul

Yaklaşık 15 milyon nüfuslu İstanbul, dün son 32 yılın en yoğun yağışlı, son 106 yılın ise yaz mevsiminde gerçekleşen en yoğun yağışına uyandı. Temmuz ayının tamamında ortalama 32,5 kg yağış alan İstanbul’da sadece dün, hem de ilk yarısında rekor miktarda yağmur yağdı. Neredeyse İstanbul’un tamamına düşen yağış, Temmuz ayı ortalamasını çok geride bıraktı. Kentte en son 1985 yılında Ekim ayının 16’ncı günü, 125.5 kg’lık yağışla, tüm zamanların “en yağışlı” günü kaydedilmişti. Ancak dün yağan yağmur, üstelik bir yaz ayında yağan yağmur bu miktarı geride bıraktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi kentte etkili olan yağış ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada son meteorolojik verilere göre metrekareye 65 kilogram yağış düştüğü ve yağışla beraber saatte rüzgarın hızı 70-80 km-saate kadar çıktığı belirtildi.

Nedeni: SÜPER HÜCRE

İstanbul’da afete neden olan yağmurlarla ilgili Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek’ten ayrıntılı bir açıklama geldi. Tek, metrekare başına 91 kilogram yağış değerinin son 106 yılın en yüksek 3’üncü yaz yağış değeri olduğunu aktardı. Bunun iklim değişikliklerine bağlı bir yağış olduğunu kaydeden Adil Tek, “Serin hava ve yüksek deniz suyu sıcaklıkları birleşince ‘süper hücre’ dediğimiz yapılar oluşuyor ve bu da bu yaşadığımız türden şiddetli yağışlara neden oluyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Fosil yakıtların artışı etkiliyor’

Tek, hava olaylarındaki ekstrem değişikliklerin enerji kullanımındaki artışla bağlantılı olduğunu, atmosferdeki sera gazları, kirleticiler ve diğerlerinin artmasının birbirini tetikleyen önemli bir zincir oluşturduğunu belirterek, “Bu zincirin halkalarını sıraya koyarsak, enerji talebi fosil yakıt kullanımının artışına, fosil yakıt kullanımı sera etkisine, sera etkisi sıcaklığın artmasına sebebiyet vermekte. Sıcaklığın artışı, buzulların erimesi, buharlaşmanın artması ve hidrolojik çevrimdeki suyun miktarının artışı ile birlikte döngünün hızlanması demektir” vurgusu yaptı ve ekledi: “Ayrıca sıcaklık artışı yerküre üzerinde homojen olmayan sıcak hava dalgalarına yol açarken, atmosferik gazların moleküler hızlarını arttırarak kuvvetli rüzgar ve fırtınalara neden olur. Sonuç olarak tüm bunlar çeşitli meteoroloji haritalarında net bir biçimde gözlenir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdeki kayıtlar da sıcaklıkların yükselme trendinde olduğunu gösteriyor.”

Haberin Devamı

Survivor durak!

Felaket filmi değil: İstanbul

Bastıran şiddetli sağanak ile İstanbul’un bir çok noktasında trafik durma noktasına geldi, araçlar sel suları içinde mahsur kaldı. Bazı meydanlarda ve alt geçitlerde trafik tıkanırken, toplu taşımada büyük aksamalar yaşandı metro seferleri bazı duraklara kadar yapılabildi. Şehirde birçok kavşak ve viyadük sular altında kalırken, aşırı yağış nedeniyle yolda kalan vatandaşlar ‘timsah yürüyüşü’ denilen bir yöntemle bariyerleri kullanarak kurtulmaya çalıştı.

Otobüs bekliyorduk ama vapur da olur

Felaket filmi değil: İstanbul

Kentin dört bir yanından ulaşım çilesi yaşayan vatandaşlardan gelen kareler sosyal medyada hızla yayıldı. Mizah yeteneği de kullanılan yaratıcı vatandaşlar bu kareleri ‘Otobüs bekliyorduk ama vapur da olur’ notuyla paylaştı.

Haberin Devamı

Botlarla kurtarıldılar

Felaket filmi değil: İstanbul

İstanbul’da en fazla yağışı Silivri aldı. Su yolları basarken oluşan sel nedeniyle Gümüşyaka’da çok sayıda kişi evlerinde mahsur kaldı. Solunum cihazı elektrik kesintisi nedeniyle duran kas hastası 2 yaşındaki Mert Kara’nın ailesi ise kâbusu yaşadı. Ailenin Mert’in hayati tehlike yaşamaması için adresini bildirilmesi üzerine ekipler botla eve ulaşarak Mert’i kurtardı (üstte).

Üsküdar’da kara ile deniz birleşti vatandaş yüzdü!
Felaket filmi değil: İstanbul
İstanbul’un metrekare başına 108 kilogram yağış alan ilçesi Üsküdar’da deniz ile karadaki su seviyesi eşitlendi. Dalgalı denizin suları sel sularına karışınca vatandaşlar bilim kurgu filmlerine benzer anlar yaşadı. Otobüsler deniz hizasında işte böyle objektiflere yansıdı.
Gayrettepe metro şelalesi!
Felaket filmi değil: İstanbul
İşlerine ve evlerine ulaşmaya çalışan insanlar için yoğun yağış altında ‘Metro, metrobüs çalışıyor mu?’ sorusu en çok merak edilen konulardan biri oldu. Metro ve metrobüs duraklarının sular altındaki kareleri sonrası panik arttı. Yenikapı-Atatürk Havalimanı ve Yenikapı Hacıosman kısmi seferleri yapılamadı. Sular altında kalan metro durakları arasında Aksaray, Emniyet-Fatih ve Gayrettepe duraklarının hali güne damgasını vurdu. Metro merdivenlerinden güldür güldür gelen sular için şelale benzetmesi yapılırken, binlerce insan perişan oldu.
Avrasya Tüneli 30 dk kapatıldı
Felaket filmi değil: İstanbul
Avrasya Tüneli Anadolu-Avrupa Yönü olumsuz hava koşulları nedeniyle geçici süreyle trafiğe kapandı. Tünel yaklaşık 30 dakika sonra hizmete yeniden başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tarafından da kentin serin ve yağışlı havanın etkisi altında olduğu belirtilerek, fırtına şeklindeki yağışların sel ve su baskınlarına neden olabileceği uyarısı yapıldı.

Haberin Devamı