Gazete Vatan Logo

Edirne’de cuma alarmı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bulgaristan’dan gelen haberlere göre cuma günü baraj kapaklarının açılması sonucu Edirne’de yeniden debi artışı olabileceğini söyledi. Müezzinoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, ‘torba kanun’ teklifinin görüşmelerinde, milletvekillerinin Edirne’deki nehir taşkınlarıyla ilgili sorularını yanıtladı. Edirne’nin son 60-70 yılın en yüksek debisini aldığını söyleyen Müezzinoğlu, Bulgaristan’dan gelen haberlere göre, cuma günü baraj kapaklarının açılması sonucu yeniden debi artışının olabileceğini vurguladı.

Pazartesiye kadar önlem

Müezzinoğlu, Yunanistan ile Meriç nehir yatağının temizlenmesi konusunda, Bulgaristan ile de baraj konusunda anlaşma sağlanamadığını söyledi. Müezzinoğlu, Meriç Nehri’nin 12 kilometrelik bölümünün kumunun temizlenmesine bu yaz başlanacağını ve bu kumun İstanbul’a taşınacağını belirtti. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de “Önümüzdeki günlerde, Bulgaristan’daki barajların kapaklarının açılması durumunda yine aynı durumla karşılaşabiliriz. Nehir debisi 2 bin 246 metreküpten 1576’ya kadar düştü. Pazartesi gününe kadar tedbirlerimizi sürdürmeyi düşünüyoruz” dedi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bulgaristan’ın, sınıra yakın bölgelerde yaptığı barajlarda taşkın hacmi bırakmadığını belirterek, “Bunu defalarca kendilerine söyledik, ikaz ettik. Ama oradaki vatandaşların da sabrı tükendi. Gerekirse Bulgaristan’a bu konuda dava açacaklarını ifade ettiler. Belki bunun yapılması faydalı olur diye düşünüyorum” demişti.

Haberin Devamı

Dostluk Barajı hâlâ başlamadı
Edirne’deki sel felaketi yapımına 2007’de başlanması gereken Tunca Barajı projesini tekrar gündeme getirdi. 2006 yılında dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın da yer aldığı protokol imzalanmasına rağmen proje bir türlü başlayamadı. Projeye göre, suyun kapladığı alanın yüzde 70’i Bulgaristan topraklarında, yüzde 30’u da Türkiye topraklarında olacaktı. ‘Dostluk Barajı’ da denilen baraj ile elektrik üretimi ve sulama da gerçekleştirilecekti.