Dolu ne zaman yağacak, saat kaçta, Dolu yağışı İstanbul’da hangi ilçelerde olacak? İstanbul dolu uyarısı olan ilçeler!
AKOM İstanbul için şiddetli yağış uyarısı yaparak dolu yağışına karşı dikkatli olmaya çağırdı. MGM İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nce de açıklama yapılarak, öğleden sonra Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ çevrelerinde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak beklendiği bildirildi. Yağışla birlikte bazı bölgelerde dolu yağışına karşı tedbirli olunması gerektiği de ifade edildi. Peki, Dolu ne zaman yağacak, saat kaçta? Dolu yağışı İstanbul’da hangi ilçelerde olacak? Meteoroloji dolu uyarısı…
İstanbul için beklenen şiddetli yağış uyarısı yapıldı. AKOM yaptığı açıklamada "Yoğun şimşek ve yıldırımla birlikte yağış anında kuvvetli rüzgarın yer yer saatte 50 km hıza çıkma ihtimali bulunuyor. Özellikle çatı uçmalarına karşı tedbirli olunması istendi. Cuma akşam saatlerine kadar İstanbul genelinde etkili olması beklenen serin ve yağışlı havaya karşı tedbirli olunması öneriliyor” ifadelerini kullandı. Söz konusu uyarının ardından İstanbullular dolu yağışının ne zaman, saat kaçta ve hangi ilçelerde yağacağını araştırmaya başladı.
Dolu yağışı ne zaman, saat kaçta?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) Afet ve Koordinasyon Merkezi (AKOM)'dan yapılan açıklamada, İstanbul bugün öğle saatlerinden itibaren yağışlı havanın etkisi altına gireceği, Saat 22.00'e kadar etkili olması beklenen yağışla birlikte bazı bölgelerde dolu yağışına karşı tedbirli olunması gerektiği ifade edildi.
İstanbul'da dolu hangi ilçelerde yağacak?
Dolu yağışının İstanbul'da hangi ilçelerde ve mahallelerde olacağına yönelik ise detay verilmedi.
Dolu nedir, nasıl oluşur?
Dolu, bir yağış türü. Kule tipi bulutlardaki düşey hava sirkülasyonuna kapılan bulut damlacıklarının bulut içindeki 0 ile -40 derece santigrat seviyelerini geçerken (donma ve erimeler ile) tabaka tabaka büyümesi ile oluşur.
Bulut içinde düşey hava sirkülasyonunu ve yerçekimini yenerek yere düşen dolu taneleri bulut ile yer arasındaki hava sıcaklığından çok fazla etkilenmez. Ama bulut tabanından ayrılan kar kristalleri içinden geçtiği hava tabakasının sıcaklığına göre, kuşbaşı kara, granül şeklindeki kara, sulusepkene, yağmura veya donan yağmura dönüşebilir.
Yağmur damlaları fırtına nedeniyle donar. Yere doğru inerken hava akımları bunları bir aşağı bir yukarı sürükleyerek daha büyük buz parçaları hâline getirir. Ağırlaşan buz parçaları yere düşer. Buna dolu denir.