Deve güreşlerinde alkol yasağı tepkisi
Aydın’da deve güreşlerine yakın alanlarda alkol tüketimi ve mangal yakılmasının yasaklanması olumlu-olumsuz tepkilere neden oldu
Aydın Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu, güreş bölgesine yakın alanlarda alkol kullanımını ve mangal yakılmasını kapsayan yönetmelik hazırladı. Valilik de olumlu bulduğu kararı onayladı. Yüzyıllardan bu yana deve güreşlerinin şenlik, piknik ve panayır havasında; çalgılı ve eğlenceli piknikli etkinliklerle geçtiğini savunan bazı güreş tutkunları, kararı eleştirdi. Federasyon yetkilileri de güreş alanı ile seyircileri ayıran tel örgünün bazen develer tarafından aşıldığını bunun ciddi tehlike oluşturduğunu, amacın mangal ve alkol alanların güreş bölgesinden uzaklaştırmaya yönelik olduğunu söyledi. Hazırladıkları Deve Güreşi Yönetmeliği’nin Aydın Valiliği’nce onaylandığını belirten Federasyon Başkanı Metin Çetin, yönetmelik çerçevesinde deve güreşi yapılan alanlarda bazı kural ve kısıtlamalar getirildiğini söyledi.
‘Bir kültürü kalıplara sokmak doğru değil’
Çine Belediye Başkanı olarak görev yaptığı 12 yıl boyunca deve güreşleri düzenlediklerini söyleyen Aydın eski milletvekili de olan Osman Aydın da hiçbir etkinlikte alkolden kaynaklanan bir sıkıntının yaşanmadığını söyledi. Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu’nun kararını eleştiren Aydın, “Bu kararın alınmasına neden olacak sıkıntı yaşamadık. Bu kararın doğru olduğunu düşünmüyorum. Şimdiye kadar güreşlerde alkol aldığı için ya da mangal yaktığı için ölen yaralanan olduğunu duymadım” dedi.
‘Jandarma zoru sıkıntı yaratır’
Kararı olumlu karşılayanlar arasında yer alan Kuşadası Deve Güreşi Sevenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Savran da, “Kapsamlı bir yasak yok. Develer bazen tel örgüleri aşıp seyircilerin arasına giriyor. Mangallar, masalar devriliyor. Amaç bunu önlemek. Biraz geride içki ve mangal sorunu yok. Birinci tel örgünün önündeki insanları polis jandarma zoruyla kaldırmak daha büyük sıkıntı yaratır” dedi.
‘Binlerce insanı engellemek zor’
Aydın eski İl Genel Meclis üyesi Akan Evren de 1950 yılından bu yana hiçbir deve güreşini kaçırmamaya çalıştığını belirterek kararı eleştirdi. Evren, “65 yıldır gittiğim, izlediğim her güreşte içki vardır. Gelenek ve göreneklerimiz arasına giren deve güreşlerinde insanlar o sofralar sayesinde kaynaşır, konuşur, paylaşır. Mangal, içki olmazsa davullar olmaz. Davullar çalmayınca da şenliğin bir anlamı ve keyfi olmaz. Piknikte alkol alımı nasıl engellenemiyorsa, burada da engellenemez. Binlerce insanı engellemek zor olacak” diye konuştu.