Devamsızlıkta ‘rapor’ şartı kalktı
Öğrenci hasta olduğunda doktor raporu yerine..
Milli Eğitim liselilerin ‘özürlü devamsızlık’larında rapor şartını kaldırdı; LYS için doktor arama dönemi bitti. Velisinden yazı alan 35 gün okula gitmeyebilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) önceki gün yayınladığı ve lise eğitim sisteminde köklü değişiklikler yapan yönetmelikten “rapor sürprizi” çıktı. Özürlü devamsızlık yapan öğrencilerin artık rapor almaları gerekmeyecek. Öğrencilerin velilerinden kağıt götürmeleri yetecek.
Toplamda 45 gün
MEB’in önceki gün yayınladığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nden öğrencileri sevindirecek bir düzenleme çıktı. Yönetmelikte, “Devamsızlık süresi, özürsüz 10 günü, toplamda 45 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır” düzenlemesi yer alıyor. Kaldırılan yönetmelikte özürsüz devamsızlık 20 gün iken, yeni yönetmelikte 10 güne indirilmesi, öğrencilere kötü haber olarak yorumlandı.
Ancak yönetmeliğin bir başka maddesinde, 10 günden sonra geriye kalan 35 günlük özürlü devamsızlık için önceki yönetmeliğin aksine rapor şartı aranmadığı ortaya çıktı. Yeni yönetmelikte konuya ilişkin “Öğrencinin devamsızlık yaptığı süreye ilişkin özür belgesi veya yazılı veli beyanı, özür gününü takip eden en geç 5 iş günü içinde okul yönetimine verilir ve e-Okul sistemine işlenir” düzenlemesi yer aldı. Böylece özürlü devamsızlıklarda doktor raporu veya okula gelemeyişi sebebini resmi olarak belgelendirmek şartı kalkmış oldu. Böyle bir durumda öğrenci velisinin okula yazılı bir beyanda bulunması, yeterli olacak. Bu durum özellikle üniversite sınavına (LYS) hazırlık nedeniyle okulun son bir ayında doktor raporu almak zorunda kalan lise sonları rahatlatacak.
Yükseltme sınavı yok
Yeni yönetmelikte her yıl Haziran ayında yapılan ortalama yükseltme sınavları da kaldırıldı. Böylece ders bitimi itibariyle sınıf tekrarına kalan bir öğrencinin bu dersleri geçip sınıfta kalmaktan kurtulma imkanı da kalkmış oldu.
1.2 milyon minik bugün okulla tanışıyor
ANKARA - İlkokul 1. sınıfa kayıt yaptıran öğrenciler ile okul öncesi eğitime başlayacak minikler, bugün uyum eğitimine başlıyor. Uyum programı, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından İstanbul Ataşehir Halil Atamavcı İlkokulu’nda düzenlenen törenle başlatılacak.Yeni eğitim dönemine ilişkin açıklamalarda bulunan MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, ‘’Bu öğretim yılında okul öncesi eğitim kurumlarına 223 bin 97 çocuğumuz, ilkokul 1. sınıfa ise 1 milyon 200 bin 165 çocuğumuz devam edecek’ dedi.
Öğretmenlerin bu hafta içinde, öncelikle varsa çocukların okul fobilerini yenmeleri için çalışacaklarını belirten Kocabıyık, sosyal ve kültürel etkinliklere, eğitsel oyunlara, müzik etkinliklerine, resim çalışmalarına da yer verileceğini kaydetti.
Kocabıyık alınan önlemlere rağmen çocuğun okula uyumunda sorunlar yaşanıyorsa, ne yapılabileceğiniyse şöyle anlattı: “Velinin dilekçe vermesi durumunda 69, 70 ve 71 aylık çocuklar, ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporuyla, okul öncesi eğitime yönlendirilebilecek veya kayıtları bir yıl ertelenebilecek."