‘Çevreyi korumak vatandaşın ödevidir’
Rize İdare mahkemesi, Dikmen HES projesi için ‘ÇED olumlu’ raporunu iptal etti. Mahkeme Anayasa hatırlatması yaparak “Çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir” görüşüne yer verdi
Rize İdare Mahkemesi, Hemşin Muhtarlar Derneği’nce açılan davada, yapımı planlanan Dikmen Hidroelektrik Santral (HES) Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu’ kararını iptal etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hukuk Müşavirliği avukatları yaptıkları savunmada, Muhtarlar Derneği’nin davayı açmakta menfaati bulunmadığı öne sürüldü. Projenin çevreye verilebileceği zararın asgari düzeye indirildiği ileri sürülen savunmada, bu projeyle sürdürülebilir kalkınmanın amaçlandığı vurgulandı ve bölge halkına iş imkanı sağlanacağı, bu nedenle de işletmenin faaliyete geçmesinde kamu yararı bulunduğu iddia edildi.
Sağlıklı bir çevre
Değerlendirmeler sonrasında Rize İdare Mahkemesi Başkanı Halil İbrahim Özgün imzasıyla açıklanan kararda, dikkat çeken bir ayrıntıya yer verildi. Bakanlık Hukuk Müşavirinin davacı derneğin, davayı açmakta menfaatinin bulunmadığı yönündeki savunmasına karşı Anayasa’nın 17 ve 56’ıncı maddelerini hatırlatan mahkeme heyetinin kararında şu ifadelere yer aldı:
“Dava konusu projenin gerçekleştirileceği bölgede yaşayan kişiler sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir ve bu hak vatandaşlara Anayasa ile tanınan bir haktır. Anayasa’nın 17. maddesinde herkesin, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme, 56. maddesinde ise, herkesin, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu, çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve kirlenmesini önlemenin devletin ve vatandaşların ödevi olduğu belirtilmiştir.”
Rize İdare Mahkemesi, bilirkişi raporuna dayanarak yüzeysel ve eksik bulduğu, ‘ÇED Olumlu ‘ raporunun oy birliği ile iptaline karar verdi.