Cennet cehennem oldu
Cerattepe’de maden çıkartılmasına karşı çıkan yöre halkı ile güvenlik güçleri dün bir kez daha karşı karşıya geldi. Barikat kuran vatandaşlar ile polis-jandarma arasında tartışma çıktı, ortalık yine savaş alanına döndü.
ARTVİN’in Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesi’nde bakır madeni çıkarmak isteyen şirketin araçlarını engellemek için başlatılan eylem dün de sürdü. Kente 3 kilometre uzaklıktaki Atmaca mevkisinde otomobilleriyle yolu kapatan ve şirketin araçlarını geçirmesine izin vermeyen Artvinlilere, polis ekipleri dün iki kez biber gazlı müdahalede bulundu. Polisin araçları çekip yolu açarak ilerlemesi üzerine, direniş için bu kez yaklaşık 200 metre yukarıda taş, odun ve çöp tenekeleriyle barikatlar kurdu. Yaklaşık 300 kişilik grup, sabah saatlerinden itibaren ’Direne direne kazanacağız’ sloganları atarak barikatın arkasında beklemeye başladı.
Bedenimizle savunuyoruz
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, “Biz 20 yıldır direniyoruz. Bizim silahımız yok. Başka hiçbir şeyimiz yok. Bedenimizle bütün canlıların yaşam hakkını savunuyoruz. Artvin halkı olağanüstü bir direniş gösteriyor. Bunu sürdüreceğiz” dedi. Açıklamanın ardından Nur Neşe Karahan ile dernek yöneticilerinin de bulunduğu gruba, polis müdahale etti. Polisin yolu açmak istemesine karşı çıkan gruptan Dernek Başkanı Karahan ile 3 kişi daha gözaltına alındı. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde 8 Temmuz 2015 tarihinde Rize İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma ve ÇED olumlu kararının iptali istemiyle yeniden dava açıldı. 761 kişi ile 60 avukatın açtığı dava Türkiye’nin en büyük çevre davası olma özelliğini taşıyor. Mahkeme yeniden keşif yapılması kararı verdi. Bölgede bilirkişi heyetinin inceleme yapması bekleniyor.
‘Komutanım limon alın’
Jandarmanın biber gazlı müdahalesi sırasında çok sayıda kişi gazdan etkilendi. Bu sırada bir kişi gazdan etkilenen jandarma komutanına limon uzatarak gözlerine sürmesini istedi. Jandarma komutanı, “Bize gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz ancak gruptakilere de söyleyin taş atmasınlar” uyarısında bulundu. Bunun üzerine çevrede bulunanlar, “Biz doğamızı korumaya çalışıyoruz. Askerle karşı karşıya gelmek istemiyoruz” diyerek karşılık verdi.
Açlık grevi
Bu arada CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, beraberinde Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve avukatı Bedrettin Kalın ile birlikte Artvin Valiliği önünde oturma eylemi ve açlık grevi başlattı.
ETİ Bakır: Taşıma telefrikle olacak çevre zarar görmeyecek
Artvin Cerattepe’de kurulacak maden ile ilgili Eti Bakır tarafından yapılan açıklamada, “Söz konusu madencilik hakları ihaleyle Özaltın İnşaat Tic. ve San. A.Ş.’ye verildi. ETİ Bakır ile Özaltın arasında 08.11.2012 tarihinde imzalanan sözleşmede, rödavans hakkı ETİ Bakır’a aittir” denildi.
Maden şirketinin çevreye zarar vereceği iddiaları açıklandı.
- Cevherin, Cerattepe’den nakliyesi için karayolu kallanılmayacak. Cevher, teleferik hattı ile taşınacak. Yol yapımı için ağaç kesilmeyecek. Yeraltından çıkarılacak maden, tünelin girişine getirildikten sonra teleferik ile bölgeden uzaklaştırılacak. Kara taşımacılığı yapılmayacağı için, nakliyat sırasında toz oluşması ve Artvin’e zarar vereceği iddiaları gerçek dışıdır.
Her ağacın yerine 3 tane
- Teleferik hattı inşası ve galeriler için asgari düzeyde ağaç kesilecek. Madenin faaliyetinin sona ermesinin ardından bu toprak geri serilecek ve bölge, kesilen ağaç sayısının en az 3 katı kadar ağaç dikilerek ağaçlandırılacak.
- Artvin’in su kaynaklarıyla projenin hiçbir bağlantısı yok. Maden sahası Cerattepe bölgesinde, su kaynakları ise Genya Dağı’nın eteklerinde bulunuyor. Çalışmanın kesinlikle su kaynaklarıyla hiçbir ilgisi yok. Yeraltı suları ise çökeltme havuzlarında dinlendirildikten ve biyolojik arıtmadan sonra deşarj edilecek.
Siyanür havuzu yok
- Projede taşıma dışında Cerattepe’de başka tesis ya da faaliyet olmayacak. Zenginleştirme işlemi yapılmayacağı için siyanür havuzu ya da atık barajı kurulmayacak.
- Madencilik faaliyetleri Artvin ve çevre köylerin hiçbirinde heyelan tehlikesine yol açmayacak.
- 227 kişi istihdam edilecek.
Halkın taleplerine kulak verilmelidir
Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu da yazılı bir açıklama yaparak Cerattepe’de halkın taleplerine kulak verilmesi çağrısında bulundu. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Cerattepe’de yapılmak istenen maden işletme faaliyetleri sonucunda, Çoruh Vadisi’nin etrafında yer alan bir büyük botanik bahçesinin yok edileceği, doğa koruma alanlarının tahrip edileceği, binlerce ağacın kesileceği, yörenin morfolojik özelliklerinden kaynaklı olarak heyelan riskinin artacağı açıktır. Madencilik faaliyeti yürütülecek saha, içme suyunun sağlandığı kaynağa çok yakındır. Tema Vakfı’nın 2007-2011 yılları arasında sürdürdüğü Kaçkar Dağları sürdürülebilir orman kullanımı ve koruma projesi kapsamında özellikle dikkat çektiği bölge, dünya doğa korumada öncelikli en önemli 25 sıcak noktadan birisidir.”
Dava süreci
Şirket açıklamasında, maden alanıyla ilgili yaşanan hukuki süreç de anlatıldı. Bakanlık ihalesinden sonra Yeşil Artvin Derneği başta olmak üzere sivil toplum örgütleri ve eski ruhsat sahibi tarafından ihalenin, şartnamenin ve ruhsatın iptali için dava açıldığı ancak davaların reddedildiği açıklandı. ETİ Bakır, sadece ÇED raporunun iptali için açılan davada rapordaki eksiklikler yüzünden iptal kararı çıktığını belirterek “ÇED raporundaki eksiklikler 12 bilim adamı tarafından yapılan çalışma ile tamamlandı ve ÇED olumlu kararı alındı. Yürürlükte olan bu ÇED olumlu kararı hakkında dava açıldı ama bu davada verilmiş yürütmenin durdurulması kararı ya da iptal kararı bulunmuyor” denildi.