Çekmeköy’de kentsel dönüşüm hız kazandı
İstanbul’da son dönemde emlak sektöründe adından sıkça söz edilen Çekmeköy’deki değer artışı sürüyor.
3. köprü bağlantısı, 3 ayrı metro hattı planı ve Çekmeköy Belediyesi’nin yaptığı yatırımlar, değer artışını daha da hızlandırdı. Mevcut yerleşim yeri olan üç bölgenin imar izinlerinin çıkmasının ardından Çekmeköy Belediyesi’nin hazırladığı kentsel tasarım projeleri, hem bölgeyi yeniden yapılandırıyor hem de modern zaman estetiği ile tarihe not düşmeyi hedefliyor.
Bisiklet yolları bile var
Çekmeköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Kentsel Tasarım Projelerini; bölgenin iklimi, coğrafi yapısı, tarihi dokusu ve bölge insanının ihtiyaçlarına göre hazırladı. Merkez Mahallesi Dere Planları, Alemdağ İlim Caddesi ve Alemdağ Saray Caddesi ve bu caddelere çıkan tüm sokakları kapsayan projelerde; mahallelerdeki bina cephelerinden kent mobilyalarına, ışıklandırmadan peyzaj çalışmalarına, kaldırım ölçülerinden bisiklet yollarına kadar tüm detayların hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Nüfus 7 yılda 2’ye katlandı
Çekmeköy’de 2009 yılında 130 bin olan nüfus, 2016 yılında 230 bin olarak açıklandı. 17 bin 500 hektarlık alanı ile İstanbul’un yüzölçümü bakımından en büyük ilçeleri arasında yer alan Çekmeköy’de şu anda kullanılabilen, imara açık alan 3 bin 500 hektar. Geriye kalan 14 bin hektarlık alannın tamamı ise orman. 7 yılda, 7 bine yakın inşaat ruhsatı verilen Çekmeköy’de 4 bine yakın ruhsat ise yıkımla birlikte verildi. 7 yılda 35 binin üzerinde daire dönüştü.
Kentsel tasarım projeleri
- Merkez Mahallesi: Binalar 4 kat, 3 kat ve 2 kat yapılacak. Eski Türk mimarisinin modernize edilmiş hali uygulanacak. Vitray detayları ve cumbalar olacak. Ahşap cephe kaplamaları kullanılacak. Sokak başlarında Osmanlılarda olduğu gibi selvi ağaçları olacak.
- Alemdağ Saray Caddesi: Yapılar 6 kat olacak. Bulvar mantığıyla yapılan uygulama, ticaret ve konut olarak karma kullanıma göre dizayn edildi. Cephelerde kısmi ahşap kaplamalar kullanılacak, cepheler pastel renklerle boyanacak.
- Alemdağ İlim Caddesi: Beyaz renk hakim olacak. Karma kullanımın esas alındığı yapılar 6 kat olacak. Binalarda bir örnek ferforje kullanılacak.
‘Dikey değil, yatay büyüme istiyoruz’
Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz; “Değişim devam ettikçe değer artışı da katlanacak” dedi, sözlerine şöyle devam etti: “Projeler hazırlanırken, bölge insanın bizden beklentilerini ve doğal yapıyı esas aldık. Abdülhamit Han’dan, Mehmet Akif’e, Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya kadar bir çok önemli devlet adamına ev sahipliği yapan, Sait Faik Abasıyanık’a kitap yazdıran, filmlerde ve kitaplarda adından söz ettiren ilçemiz için hazırladığımız tasarımlarda; modern yaşama uyum sağlarken, tüm yerel güzellikleri kaybetmemeyi, doğal hayatı ve kültürel değerleri çağın yeniliklerine entegre etmeyi hedefledik. İlçemizde mahalle olgusu yayılıyor ve sosyal hayatımız geniş bir aile olarak sürüyor. Bizim hala anahtarını birbirine veren komşularımız, sokakta oynayan çocuklarımız, cenaze evine yemekle koşan komşularımız, bahçelerde piknik yapabilen ailelerimiz var. Projelerimizde kentin fiziksel yapısının bu değerlere engel olmamasına dikkat ettik. Sadece yapıların değil şehir mobilyaları, sokaklarda park etme ve kaldırım ölçüleri, bisiklet yolu ve bunları çevreleyen binaların yüksekliklerinin uyum içinde olmasına gayret gösterdik. Çekmeköy’de dikey değil yatay bir büyüme istiyoruz bu yüzden de bu çalışmaları yapıyoruz.”