Cehennem’den 100 çuval atık çıktı!
Mersin’de doğal yollarla oluşan ve turistlerin büyük ilgisini çeken Cennet ve Cehennem obrukları bakımsızlık nedeniyle çöplüğe döndü. AKUT ekibi 128 metre derinliğindeki “Cehennem”e inip çuvallarla atık çıkardı.
Türkiye’nin henüz yeterince keşfedilmemiş olan “Cennet” ve “Cehennem” obruklarında geniş çaplı temizlik yapıldı. AKUT ekibindeki görevliler giydikleri özel kıyafetlerle 128 metre derinliğindeki Cehennem Obruğu’na indi. Ekipler, zeminde bulunan katı atıkları çuvallara doldurarak yukarıya gönderdi. Ziyaretçilerin attığı pet şişelerde dolu olan obruktan tam 100 çuval atık çıkartıldı. İki gün süren çalışmalara eşlik eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, obruğun dünyanın hiçbir yerinde olmayan doğal bir güzellik olduğunu söyledi. Kabahasanoğlu, alanın mitolojide de önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Cehennem Obruğu’nun 128 metre derinliği var. Rüzgarın da uçurduğu naylonlar, poşetler, tenekeler, aşağı obruğa düşmüştür. Uygar dünyada nasıl oluyorsa bu iş, gittiğimiz yerlerde nasıl temiz bırakıyorsak ülkemizin, şehrimizin en güzel yerlerinden olan adı Cehennem ama çok gezilen, sevilen bir yeri temiz tutmalıyız. Amacımız şehrimizdeki bütün ören yerlerinin, turistik mekanların temiz olması gelen konuklara yüz akıyla sunulması” dedi.
Cehennem Çukuru:
Cennet çöküğünün 75 m kuzeyindeki Cehennem çukuru da Cennet çöküğü gibi oluşmuştur. Ağız çember çapları 50 m ve 75 m, derinliği 128 metredir. Kenarları içbükey olduğu için içerisine inmek mümkün olmamaktadır. Mitolojiye göre Zeus, alevler kusan yüz başlı ejderha Typhon’u buradaki bir kavgada yendikten sonra, onu Etna Yanardağı’nın altına sonsuza dek kapatmadan önce bir süre Cehennem çukurunda hapsetmiştir.
Cennet Çöküğü:
Bir yeraltı deresinin yol açtığı kimyasal erozyonla tavanın çökmesi sonucu meydana gelmiş büyük bir çukurdur. Elips biçimindeki ağız kısmı çapları 250 m ve 110 m olup derinliği 70 metredir. Çökük tabanının güney ucunda 200 m uzunluğunda ve en derin noktası 135 m olan büyük bir mağara girişi ve bu mağaranın ağzında küçük bir kilise vardır. Kilisenin giriş kapısı üzerindeki 4 satırlık kitabede, bu kilisenin V. yüz yılda Paulus adında dindar bir kişi tarafından Meryem Ana’ya ithafen yaptırılmış olduğu yazılmaktadır. Cennet çöküğünün içine her biri oldukça geniş 452 basamaklı taş bir merdivenle inilir. Kiliseye 300. basamakta varılır. Kiliseden sonraki mağaranın bitim noktasında mitolojik bir yeraltı deresinin sesi duyulur.