Bursa'da bor tehdidi
Kirmasti Deresi incelemelerinde...
BURSA’nın Mustafakemalpaşa İlçesi’ndeki Kirmasti Deresi’nde tespit edilen yüksek orandaki bor miktarı, Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan Uluabat Gölü’nü de tehdit ediyor. Dereden sulama yapan ilçe çiftçilerinin zararının büyük olduğunu belirten Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özmen, yaptırdıkları su ve toprak analizinde, başta bor olmak üzere civa ve kurşun bakımından da risk sınırının üzerinde olduğu ve suyun sulama için kesinlikle kullanılmaması gerektiği yönünde rapor olduğunu açıkladı.
Merkezi Antalya’da bulunan laboratuvarda, ağır metallerinde dahil edildiği geniş kapsamlı su ve toprak analizi yaptıran Mustafakemalpaşa İlçe Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özmen, gelen rapor sonuçlarında karşısında dehşete düştüklerini söyledi. Raporda 19.4 ppm bor maddesine rastlandığını kaydeden Özmen, "Raporda Kirmasti Deresi’nde Bor içeriği yönünden dördüncü sınıf, arsenik-kadmiyum-nikel-çinko içeriği yönünden birinci sınıf, bakır içeriği yönünden ikinci sınıf, civa-krom-kurşun içeriği yönünden üçüncü sınıf sulama suyu olduğu; sonuçlar doğrultusunda bor toksitesi (ürünlerin bitki dokusunu bozma etkisi) yüksek olduğu için sulama suyu olarak kesinlikle kullanılmaması gerektiği belirtildi" dedi.
BÜYÜK RİSK
Ziraat Odası Başkanı Özmen, suda çıkan 19.4 ppm değerinde bor oranının, sulama suyunda kabul edilebilir bor değerinin çok çok üzerinde olması nedeniyle Kirmasti Deresi güzergahı üzerinde bulunan köyler ile tarımsal üretimin yoğun olarak yapıldığı ova, belde ve köylerinin büyük risk altında olduğunu söyledi.
BİR ÇÖZÜM BULUNMASI GEREKİYOR
Özmen, "Görünen o ki bu topraklar, bu sulama suyu ile sulandığı müddetçe yakın zamanda ürün alamaz hale gelecek. Bu yıl büyük miktarda ürün kayıpları yaşanmış ve çiftçi içinden çıkılmaz bir borç batağının içine sürüklenmiştir. Bu soruna bir an önce müdahale edilerek, nereden kaynaklandığı konusunun acilen araştırılarak bir çözüm bulunması gerekmektedir. İlçe çiftçisinin ekonomik kaybı bu sorundan dolayı çok büyük olup devlet büyüklerinin bu kaybın telafisi yönünde bir nebze olsun soruna el atarak çözüme ulaştırmalıdır. Mustafakemalpaşa ovası sadece ilçe insanın değil, ülkemiz insanının beslenmesinde de katkısı olan ve Türkiye’nin önde gelen üretim alanlarından bir tanesidir. Raporda çıkan başta bor ve diğer ağır metallerin risk gruplarına göre değerleri baz alındığında ilçemiz ve ülkemiz insanlarının sağlığına direkt etkileleyeceği gerçeği de göz ardı edilmemelidir" diye konuştu.
ÜRÜNLER YANDI
İlçeye bağlı Ovaazatlı, Yeşilova ve Tepecik beldeleri ile Ormankadı, Yamanlı ve Kumkadı köylerinden onlarca çiftçi ise Kirmasti deresinden sulama yaptıklarını ve mahsullerinin yandığını, artezyen yöntemiyle sulama yapan diğer çiftçilerin ürünlerinde herhangi bir sorun olmadığını dile getirdi.
Kirmasti Deresi’nden Mustafakemalpaşa İlçe Sulama Birliği’ne bağlı 165 bin dönüm arazinin sulamasının yapıldığı öğrenidi.