Buğra için son umut kök hücre
3 yaşındaki Buğra’nın bademcik ameliyatında şahdamarı kesildi. 18 gün sonra kalbi durdu. 10 aydır yoğun bakımdaki Buğra için her şey bitti derken kök hücre tedavisiyle tekrar ayağa kalkma ihtimali doğdu. Tedavi için Sağlık Bakanlığı’nın onayı gerekiyor
Buğra Çapanoğlu 2,5 yaşındayken bademcikleri sebebiyle sık sık ateşleniyordu. Ailesi, tedavi için Pendik’te bulunan özel bir hastaneye gitti. Buğra 29 Aralık 2016 tarihinde bademcik ameliyatı oldu. Ameliyattan 4 gün sonra ateş, boğaz ağrısı ve beslenememe şikayetleri üzerine tekrar hastaneye yatırıldı. Pıhtı oluştuğu için damar yolu açılan Buğra tekrar taburcu edildi. 16 Ocak’ta ağız ve burnundan şiddetli kan geldi. Nabzı duran Buğra 3’üncü kez ameliyata alındı. Doktor damar çatlaması olduğunu söyledi. Ameliyatın ardından beyin ve zihinsel fonksiyonları kaybeden Buğra 10 aydır yoğun bakımda yatıyor.
Tedavide bacağını kırdılar
Yatalak durumda olduğu için fiziksel destek verilen Buğra’nın 1 hafta önce fizik tedavi sırasında bacağı kırıldı. Ağız yoluyla beslenemeyen ve hızla kilo kaybeden Buğra 7 aydır midesine bağlanan hortumla besleniyor. Buğra için tüm umutlar tükendi derken Çapanoğlu ailesi kök hücre tedavisiyle çocuklarının tekrar ayağa kalkma ihtimali olduğunu öğrendi.
Kök hücre umut oldu
Buğra’nın abisi Bilal Çapanoğlu (19) kardeşinin iyileşmesine yönelik tüm umutlarını kaybettikleri bir anda kök hücre tedavisinin tekrar umut olduğunu söyledi. Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavinin yapıldığını öğrendikleri anda hastaneyle iletişime geçtiklerini belirten Bilal Çapanoğlu şunları anlattı: Tedaviyi Doç. Serdar Kabataş gerçekleştirecek ama Sağlık Bakanlığı onayı gerekiyor. Kardeşimin ayağa kalkması için bu tedavi tek şansımız. Tedavinin seansı 30 bin TL. Kaç seansta sonuç alınacağı belli değil. Eğer bakanlık onay verirse Pendik’teki hastane bir kısmını karşılayacak. Karşılamazlarsa Buğra’yı ayağa kaldırmak her şeyi yapacağız.
‘Bir çocuk daha yaparız’
10 aydır oğluyla birlikte hastanede yatan anne Nebiye Çapanoğlu da ‘Tedavi için aileden ya da kök hücre bankasından kök hücre alınacak. Uygun kök hücre bulunmazsa Buğra’ya yeni bir hayat vermek için gerekirse 4. çocuğumuzu dünyaya getirmeye hazırız’ dedi. Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kök Hücre Tedavisi Koordinatörlüğü, Buğra’nın dosyasını incelediklerini ve onay için Sağlık Bakanlığı’na göndereceklerini söyledi. Beyin fonksiyonlarını kaybeden hastalarda Akut dönem olarak adlandırılan bir yılın tedavide çok önemli olduğunu söyleyen yetkililer, Buğra’nın 10. ayda olduğunu ve tedavinin başlaması halinde yüzde yüze yakın sonuç alabileceklerini belirtti.
Hızlı çözüm bulunmalı
Yetkililer ‘Eğer erken tedaviye başlanılmazsa sorun kronikleşecek ve tedaviden sonuç alma ihtimali de azalacak. Sağlık Bakanlığı onayladığı anda kök hücre bankasıyla iletişime geçilecek. En kötü ihtimal aileden yeni bir kardeşten alınacak olan kök hücreyle tedaviye başlanılacak’ ifadelerini kullandı.