'Bu şurubu içen kadın...'
Günde 10 binden fazla kişi içiyor
Çayına, suyuna 7-8 damla atın, kadınlarda cinsel arzuyu artırıyor’ spotuyla internet ve televizyonda pazarlanan karışımı, Sağlık Bakanlığı’nın “Ölüm riski var” uyarılarına rağmen günde 10 bin kişi satın alıyor. Ruhsatsız şurup cezalar yetersiz olduğu için yasaklanamıyor
Habertürk gazetesinin haberine göre; kadınlarda cinsel arzu, erkeklerde performansı artırdığı öne sürülen bir ürün, ‘Ölüm riski var’ uyarılarına rağmen, günde 10 binin üzerinde satılıyor. Radyo, televizyon ve internet reklamlarında, “Çayına, meyve suyuna, suyuna 7-8 damla damlatın, 20 dakika bekleyin. Göreceksin o kadın bunu içtikten sonra sabit bir yerde otursun. Ben bu işi bırakırım” sözleriyle pazarlandığı için “tecavüz ilacı” denilen karışımla ilgili şikâyetler de hızla artıyor.
‘YASAK İLGİ ÇEKİYOR’
Tüketici Şikâyetleri Endeksi hazırlayan sikayetvar.com adlı sitenin Genel Yönetmeni Ömer Deveci’nin verdiği bilgilere göre, bu ürünü alıp kandırıldığını söyleyenlerin sayısı yüksek. Bu konuda yetkili kurumlara çağrı yaptıklarını belirten Develi, “Bizim yaptığımız araştırma sonucu bu üründen günde yaklaşık 10 bin tane satılıyor. Yetkili kurumların çok kısa süre içinde, bu ürünün ‘halkı yanılttığını’ açıklaması, toplatması ve cezai yaptırım uygulaması gerekiyor. Ancak cezalar bazen işe yaramıyor. Kısacası yasaklı ürün daha çok ilgi çekiyor” diye konuştu.
İNCELENİYOR
Şikâyetlerin artması üzerine Sağlık ve Tarım bakanlıkları da harekete geçti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı şu açıklamayı yaptı: “Bakanlığımız, kilo verdirici, kilo aldırıcı, boy uzatıcı, cinsel performansı artırıcı, sigara bıraktırıcı ve hastalıkları iyileştirici niteliklerde hiçbir ürünün üretimine ve ithaline izin vermemektedir. Söz konusu üründen numune alınmış, afrodizyak etkili etken maddeler yönünden analizi için laboratuvara gönderilmiştir. Analiz süreci devam etmektedir.” Bakanlık, içeriğinde olumsuzluk tespit edilmesi halinde idari para cezası ve suç duyurusu prosedürünün işletileceğini duyurdu. Ceza verilmesi halinde, ürünlerin piyasadan toplatılacağı, firmanın adı, markası gibi bilgilerin ifşa edilerek Bakanlık resmi internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulacağı da hatırlatıldı.
‘ANİ ÖLÜM RİSKİ VAR’
Sağlık Bakanlığı yetkilileri şu bilgileri verdi: “Yasadaki açıklardan faydalanıyorlar. Kimi zaman noter onaylı kimi zaman Tarım Bakanlığı’ndan aldığı izni ‘onay’ gibi gösteriyorlar. Bazen kozmetik olarak bildirdikleri bir ürünü Sağlık Bakanlığı izinli imajı ile pazarlıyorlar. Bu ürünlere herhangi bir izin, ruhsat veya belge verilmemektedir. Vatandaşlarımız, ruhsatsız ‘tedavi edici, iyileştirici, zayıflatıcı, cinsel gücü artırıcı, boy uzatıcı, sigara bıraktırıcı, kolesterol düşürücü’ iddiasıyla mucizevi etkisi olduğu ileri sürülen ürünlere ilgi göstermesin. Ani ölümler, kalp problemleri gibi sıkıntılar yaşayabilirler.”
CEZALAR ÇOK DÜŞÜK
Ürünün reklamının yayınlandığı bir televizyon kanalına RTÜK tarafından, ‘halkı yanıltıcı, aldatıcı ve aynı zamanda hileli bir yöntemle’ ve limiti aşacak bir sürede reklamının yayınlandığı gerekçesiyle 11 bin 26 lira idari para cezası kesildiği ortaya çıktı. Ancak kazancın yanında çok düşük kalan ceza caydırıcı olmadı.
‘BU DAMLANIN ARDINDAN KADIN YERİNDE DURAMAZ’
Bir kutusu 59 liradan satılan ürünün reklam filminde şu ifadeler yer alıyor: “Ben bu ürünü 3 yıllık bir çalışma sonrasında ürettim. Bizim parayla pulla işimiz yok. Beni bilen bilir. Bana, ‘Allah razı olsun’ desin yeter. Bazı kadınların eşleriyle problem oluyor. İstek artırıcı damla. Bu damlayı kadınlarımız için de yaptık. Kadınlarımızı da düşündük. Çayına, meyve suyuna, suyuna 7-8 damla damlatın, 20 dakika bekleyin. Göreceksin o kadın bunu içtikten sonra sabit bir yerde otursun. Ben bu işi bırakırım. Bu damlanın ardından kadın yerinde duramaz, inan bana.” Şurubun, gergedan boynuzundan yapıldığı ileri sürülüyor