Bu gece köprüler neden mavi olacak?
Bugün Otizm farkındalığı her zamankinden daha önemli çünkü...
Otizmin görülme sıklığı, 5 yılda % 78 oranında arttı ve artmaya da devam ediyor. Bu artış, sadece gelişmiş tanı ve farkındalık ile kısmi olarak açıklanabilmektedir. Bugün dünyada her 88 çocuktan biri otizmli...
Türkiye'de otizmli çocuklara ve aileleri için çok önemli karar!
Müzisyen Ozan Sanlısoy ve avukat Sedef Erken'in otizm teşhisi konulan oğulları için geçtiğimiz günlerde önemli bir haber vardı. AİHM Ozan'ın davasını kabul etmişti.
Peki neydi bu dava?
Otizmli olduğu için okula alınmayan 7.5 yaşındaki Ozan Sanlısoy’un ailesinin AİHM’e yaptığı başvuru kabul edildi.
‘Eğitim hakkının ayrımcılık yapılarak ihlal edildiği’ gerekçesiyle görülecek davada AİHM, Türkiye’den 3 Temmuz'a kadar cevap bekliyor.
Avukat Sedef Erken ve müzisyen Ogün Sanlısoy’un oğlu olan Ozan’a iki yaşındayken atipik otizm teşhisi konuldu.
Ozan, ilk tanı konulduğunda içine kapanık bir çocuktu. Aldığı eğitim sayesinde büyük ilerleme kaydetti. Dil gelişimi de bir hayli ilerledi.
Ozan’ın ailesi iki buçuk sene önce çocuklarının kaynaştırma eğitimi alabilmesi için okul arayışına girdi.
'Akademik başarı odaklı bir okuluz'
Evlerine beş dakika mesafedeki kolejin anasınıfına Ozan’ın kaydını yaptırmak isteyen aile, önce çok iyi karşılandı. Ancak okul yöneticilerinin tavrı, Ozan’ın otizmli olduğunu öğrenince değişti.
Kolej, akademik başarı odaklı bir eğitim uyguladıklarını, velilerin de çocuğu istemeyeceğini, gelişimsel sorunu olan hiçbir çocuğu almadıklarını belirtti. Ozan’ın kaynaştırma uygulayan başka bir okula gitmesi gerektiğini de belirtti.
Oysa Milli Eğitim Bakanlığı Kaynaştırma Genelgesi’nde ve Özel Eğitim Hakkı’nda Kanun Hükmünde Kararname'de, özel eğitim gerektiren bireylerin eğitimlerini akranlarıyla birlikte her tür kademedeki okul ve kurumlarda sürdürebileceği vurgulanıyordu.
Bir ilk oldu
Aradan bir buçuk sene geçti. Dün AİHM’den cevap geldi. Ozan’ın davasını kabul eden AİHM, Adalet Bakanlığı’na 3 Temmuz 2014’e kadar cevap verme süresi ya da diğer seçenekleri önermesi için zaman tanıdı.
Anne Sedef Erken, "Böylece ilk kez Türkiye'de bir engelliye karşı eğitimde ayrımcılık davası AİHM'de açılmış oldu. Keşke hiç olmasaydı. Davamızın tüm çocuklarımızın anayasal eğitim hakkı açısından bir milat olmasını diliyoruz. Her şey çocuklarımızın eğitime kavuşması için" diye konuştu. (Al Jazeera Türk)
Avukat Sedef Erken Twitter'da öyle günün en önemli mesajlarını verdi. İşte Sedef Erken'in tweetlerinden bazıları...
otizmliler samimiyetinizi ölçerler, onlara nasıl davranıldığı bu toplum için samimiyet ölçer gibi birşey, neden derseniz?
— Sedef Erken (@SedefErken) April 2, 2014
okullar bir araya gelir sempozyumlar yapar farklılığa saygı lafları ederler ama okula elinizde çocuğunuzla gittiğinizde 'kusura bakma' der
— Sedef Erken (@SedefErken) April 2, 2014
insanlara otizmden bahsedersiniz, yüzünüze gülümseyip çok haklısınız derler, sonra siz gidince ellerini tahtaya vurup kulak çekerler..
— Sedef Erken (@SedefErken) April 2, 2014
lafta herkes otizmliye önem verirmiş gibi görünür ama iş gerçekten onunla birlikte yaşamaya geldiğinde en yakın dostlar bile yok olur..
— Sedef Erken (@SedefErken) April 2, 2014
lafta hassasiyet, duyarlıklık, farkındalık laflarıyla herkes birbirini oyalayıp durur ama sonuçta pek de birşey değişmemektedir..
— Sedef Erken (@SedefErken) April 2, 2014
yine geçen yıl bir spor salonundan Ozan otizmli olduğu için sorun yaşayıp ayrılmak zorunda kaldık ama sorsanız çok 'duyarlıyız' derler
— Sedef Erken (@SedefErken) April 2, 2014
çoğu zaman çocuğumla birlikte evde oturmayı tercih etmek zorundayım, çünkü dışarıdaki hayat o ve ben tek başımıza çok çok yorucu maalesef
— Sedef Erken (@SedefErken) April 2, 2014