Böyle doğdu
Okuyabilmek için tek bir şey istiyor...
Bartın’da annesi ve babası 1 yaşında iken ayrılan ve dedesi ile babaannesi tarafından büyütülen doğuştan gözleri ve göz çukurları olmayan 8 yaşındaki Özlem okuyabilmek için özel sınıf ve öğretmen istiyor.
Bartın’da gözleri olmadan dünyaya gelen Özlem Sağlam, haftada 1 gün çok kısıtlı imkânlar dâhilinde bir rehberlik araştırma merkezinde eğitim görüyor. Daha 1 yaşında iken annesi tarafından terk edilen Özlem, dedesi ve babaannesi tarafından güçlükle bakılıyor. Özlem’in okuma heyecanı ise görenleri şaşırtıyor. 48 yaşındaki dede Tacettin Sağlam İHA muhabirine yaptığı açıklamada, torunu Özlem’in yüzde 85 oranında raporu olduğunu söyledi.
Bartın Şehit Ahmet Seçen Rehberlik Araştırma Merkezi’nde eğitim olmamasına rağmen haftanın bir günü Braille (Kabartma Tekniği) ile okuma dersi gören Özlem’in tek hayali ise hemşire olabilmek. Özlem’in dedesi Tacettin Sağlam devletten hiçbir şekilde yardım almadan torununa baktıklarını ifade etti. Tek isteklerinin Bartın’a görme engelliler sınıfı açılması ve bir görme engelli öğretmeni atanmasını istediklerini ifade eden dede Tacettin Sağlam, “Özlem 1 yaşına girince anne ve babası ayrıldı. Babaannesi ile ben baktım. Devletimizden yardım talep edemedik. Yaklaşık bir seneye kadar Özlem hastanelerden hiç eve gelemezdi. Sürekli ateşlenirdi. Sabahlara kadar başında beklerdik. Haftada bir Bartın’da ders görüyor. Bizim tek isteğimiz Özlem ve onun gibi görme engelli çocuklarımıza bir sınıf açılması ve öğretmen atanmasıdır. Gözleri hiç yok yüzde 85 raporu var. Tek böbreği var. Çok azimli ve gayretlidir. Dediği her işi yapmaya çalışır. Türkiye’de gidebileceğimiz her hastaneye gittik. Doktorlar hep umutsuz vaka olarak değerlendirdiler. Ama onun bu okuma azmi, neşeli oluşu, umudumuzu hiçbir zaman gidermedi. Buradaki öğretmenimizde bunu gönüllü yapıyor. Tek temennimiz sesimizin duyulması ve devletimizin yardım eli uzatmasıdır” dedi.
Bartın Şehit Ahmet Seçen Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Murat Kızılay, “Özlem ilkokula başladığında görme engelli olduğundan eğitim alması çok zor oluyordu. Rehberlik araştırma merkezi bünyesinde biz Özleme görme engelliler alfabesi ile eğitim vermeye başladık. Özlem ve Esma okuma yazmayı öğrendiklerinde onlara kitap vereceğiz. Onlarda diğer öğrenciler gibi okuryazar hale gelecekler. Onları ileride Görme engelliler okullarına yerleştirirsek daha başarılı birer birey olmasını sağlayabiliriz“ dedi.
Bartın Şehit Ahmet Seçen Rehberlik Araştırma Merkezinde Özlem’e gönüllü öğretmenlik yapan Ferhat Pehlivanoğlu, “Buraya engelli çocuklarımız ve engelli vatandaşlarımız geliyor. Biz onlara inceleme ve yönlendirme yapıyoruz. Burada 2 tane öğrencimiz var. Esma ve Özlem onlara burada kabarma yazı öğretimi yapıyorum. Normalde biz burada eğitim ve öğretim yapmıyoruz. Bu çocuklarımızın özel eğitim sınıfları olmadığından, görme engelliler öğretmeni olmadığından buraya hafta bir gün geliyorlar. Şuan fazla ilerleme sağlayamıyoruz. Haftada bir günle olacak iş değil. Kendi sınıflarında kendi öğretmenleriyle almaları gereken bir eğitim“ dedi.