Gazete Vatan Logo

Bomba Siklon nedir? Hafta sonu bomba siklon riski!

Kışın yüzünü göstermesiyle havalar soğudu, yağışlar başladı. İstanbul için kar uyarısı gelirken hafta sonu için 'bomba siklon riski' haberi geldi. Peki, bomba siklon nedir?

Bomba Siklon nedir? Hafta sonu bomba siklon riski!

Kasım ayı soğuk ve yağışlı havanın ayı oldu. Kış yüzünü göstermeye başladı, rüzgarın şiddeti arttı. Sosyal medyadaki meteoroloji sayfası Hava Forum ise bu hafta sonu da hava şartlarının tehlikeli olabileceğini belirtti. Yapılan uyarıda ‘Bomba Siklon riski var' denildi.

Paylaşılan mesajda şu ifadelere yer verildi; “Cumartesi gecesi ve pazar sabahı için Türkiye'ye doğru yaklaşan bir "Bomba Siklon" riski var. Bomba siklon, basıncın 24 saatte en az 24 milibar düştüğü siklonlara denir. Ani basınç düşümüyle birlikte siklonun hızla kuvvetlenmesi olayıdır. Bomba siklon, kısa sürede sert meteorolojik hadiselere neden olur. Bu hafta sonunun gündemi yine yıkıcı bir fırtına ve yağış olabilir.”

BOMBA SİKLON NEDİR?

Bomba siklon, basıncın 24 saatte en az 24 milibar düştüğü siklonlara denir. Ani basınç düşümüyle birlikte siklonun hızla kuvvetlenmesi olayıdır.

Bomba siklon, kısa sürede sert meteorolojik hadiselere neden olur, bol yağış bırakır. ABD'de yaygın bir şekilde bu terim kullanılmaktadır. Daha öncesinde Bombajenez veya siklonojenez terimleri de kullanılıyordu.

Haberin Devamı