‘Balyoz harekatı’
Bodrum, Fethiye, Datça ve Marmaris için tarihi adım atılıyor.
Muğla Özel İdaresi’nce kaçak oldukları için yıkılmasına karar verilen yapıların yıkılmasına Marmaris’in Taşlıca Köyü’nde başlandı. Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü’ne ait iş makineleri, dün sabah Taşlıca’da kaçak olduğu iddia edilen 10 villayı yıkmaya gönderildi. Yıkım işlemi öncesinde görevliler villaları tek tek kontrol ederek içlerinde insan ve eşya olup olmadığını kontrol etti. Marmaris Jandarma Komutanlığı Ekipleri de güvenlik önlemi alarak villa sahiplerinin, yıkım bölgesine yaklaşmalarına izin vermedi. Kontrolün ardından iş makineleri yıkıma başladı. Yıkılan villaların sahipleri, her şeyin yasal olduğunu iddia ederek, “Devlet bugüne kadar bu yapıların inşaatlarını görmemiş mi? Bölgenin imar planının çıkarılmasını yıllardır bekliyoruz. Devlet kendi ihmalinin faturasını vatandaşa ödetiyor” dediler. Taşlıca Muhtarı Dursun Eren de, “Bu yapıların yıkılmaması için çok mücadele verdim. Bir şey konuşmak istemiyorum” dedi.
‘Bölge doğal sit alanı’
Muğla Özel İdare Müdürlüğü yetkilileri ise yıkım bölgesinin doğal sit alanı olduğuna belirterek, “Villaların sahipleri yıkımdan önce defalarca uyarıldı. Kendilerine yazılı tebligat gönderildi. Önce 2008’de yapılan yapıları yıkıyoruz” dediler.
Muğla Valisi Ahmet Altıparmak ise, kaçak yapılaşmaya yönelik denetimlerin özellikle Marmaris, Fethiye, Bodrum, Datça, Köyceğiz ve Milas’ta yoğunlaştığını, eski yıkım kararlarının da uygulanmaya başlandığını belirterek şöyle dedi: “Kimse seçimi fırsat bilerek yasal binasına kaçak ek yaparak binasını yasa dışı hale getirmesin. Hazine veya orman arazilerine göz dikmesin. Belediyelerin seçim yatırımı için göz yumacağını sananlar yanılacaklarını bilmeli. Boş yere para harcayıp kaçak yapı için yatırım yapmasınlar. Bölgedeki denetimlerimiz yoğun şekilde sürecek.”
KIYI KANUNU
50 metre mesafede hiçbir yapı yapılamaz Kanun Numarası: 3621 Kabul Tarihi: 04/04/1990
Madde 1 - Bu Kanun, deniz, tabii ve suni göl ve akarsu kıyıları ile bu yerlerin etkisinde olan ve devamı niteliğinde bulunan sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve toplum yararlanmasına açık, kamu yararına kullanma esaslarını tespit etmek amacıyla düzenlenmiştir.
Madde 4: Toplumun yararlanmasına açık yapı: Mevzuata göre tespit ya da tasdik edilmiş kural ve ücret tarifelerine uygun biçimde, getirdiği kullanımdan belirli kişi ya da topluluklara ayrıcalıklı kullanım hakkı tanımaksızın yararlanmak isteyen herkese eşit ve serbest olarak açık bulundurulan ve konut dokunulmazlığı olmayan yapıları,ifade eder.
Genel esaslar
Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır,
Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.
Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir. Doldurma ve kurutma işlemleri yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre yapılır. Bu araziler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır, özel mülkiyet konusu olamaz.
-Uygulama imar planı bulunmayan alanlardaki sahil şeritlerinde, 4 üncü maddede belirtilen mesafeler içinde hiç bir yapı ve tesis yapılamaz.
Uygulama imar planı bulunan yerlerde duvar, çit, parmaklık, telörgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Moloz, toprak, cüruf, çöp gibi kirletici ve çevreyi bozucu etkisi olan atık ve artıklar dökülemez, kazı yapılamaz.
Bodrum’da yıkıma Salih Adası’ndan başlandı, 6 süper lüks villa yıkıldı
MuĞla Valiliği’nce 3 yıl önce yıkım kararı alınan, Bodrum’un Mazı ve Sazköy köyleri ile Salih Adası, Hurma ve İnceyalı koylarındaki 20 kaçak villa, 6 işyeri ve deniz dolgusuyla inşaa edilen 2 beton iskelenin yıkımına başlandı. Muğla Valiliği’nce 16 Ağustos 2005’de mühürlenen Bodrum’daki 28 kaçak yapının yıkımına Salih Adası’ndan başlandı. İl Özel İdare Müdürlüğü yetkilileri, jandarma ve yıkım ekipleri ile Güvercinlik Köyü Muhtarı Mehmet Gereme; Vali Ahmet Altıparmak’ın talimatıyla 6 kaçak villanın olduğu Salih Adası’na gitti. Ekibi adaya kaçak villası yıkılacak olan iş adamı Orhan Kılıç’ın botu götürdü. Adada Kılıç’a ait, 1’inci Derece Doğal SİT Alanı’na kurulu yüzme havuzlu lüks villa ile sahipleri arasında Almanlar’ın da olduğu 5 kaçak villa adaya getirilen küçük iş makineleriyle yıkıldı. Muğla İl Özel İdaresi’nin Bodrum’da köylülere ait evler dahil bin 500’e yakın yapı için yıkım kararı aldığını belirten Bodrum Yurtsever Cephe Örgütü Sözcüsü Ayhan Karahan da şunları söyledi:
“Adadaki villalarla ilgili İl İmar Müdürlüğü ve Bodrum Belediyesi’ne şikayetimiz vardı. Çünkü adanın tamamı 1’inci derece doğal SİT alanı. Havuzlu villalar ise yağmacı bir anlayışla yapıldı. Yine adadaki balık çiftliklerine ait iskele de kaçaktır. Bu iskele 2’nci derece arkeolojik SİT alanında ve tarihi manastırın bitişiğine yapılmıştır” dedi.
’Kaçak’ denilen köylülere ait yapıların ise kesinlikle yıkılmaması gerektiğini savunan Karahan şöyle devam etti:
“Köylülerin 150 yıldır kullandığı evler kesinlikle yıkılmamalı. Bu evler zaten bu zamana dek yasallaşmalıydı. Kaçak villaların yıkımına ne kadar taraftar isek, köylünün yüzlerce yıllık babadan kalma evinin yıkılmamasına da o kadar karşıyız.”