Gazete Vatan Logo

Bakan Özhaseki: Sıcaklığın artışı felaketin habercisi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, raporlara göre toprak üzerindeki sıcaklığın 1 derece arttığını, 2 dereceye doğru hızlandığını, karbon salınımının yüzde 42 arttığını belirterek, "Bunlar felaketin habercisi" dedi.

Bakan Özhaseki: Sıcaklığın artışı felaketin habercisi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Kepez İlçesi Kızıllı'daki Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Projesi'nin temel atma törenine katıldı. Törene Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer, Ak Parti Milletvekili Mustafa Köse, ilçe belediye başkanları ve kaymakamların yanı sıra vatandaşlar katıldı.

Bakan Mehmet Özhaseki, belediye başkanlığı döneminde Menderes Türel'in aralarında bulunduğu bazı belediye başkanları ile bir araya gelerek projelerini tartıştıklarını söyledi. Projeden dolayı Menderes Türel'i kutlayan Özhaseki, eleştirilere kulak asmamasını belirterek, "Eline sağlık, önemli olan vicdanen rahat olmak" dedi. Bu tesislerle binlerce insanın kötü kokudan kurtulacağını belirten Özhaseki, yeraltı sularının ve çevrenin korunacağını kaydetti.

TABİAT İNTİKAM ALIYOR

1993 yılında Ümraniye'de bir çöplük patladığını ve 27 kişinin öldüğünü, 12 kişinin kaybolduğunu hatırlatan Bakan Özhaseki, "Çöp dağlarını biliriz, bankamatik memurlarının olduğu ideolojik belediyecilik anlayışını hatırlıyoruz. O günlerden bu yana belediyeler bütçesinden para çıkmayarak işler yapıyor" dedi.

Haberin Devamı

Sanayi devrimiyle insanların şehirlere akın ettiğini belirten Bakan Özhaseki, şehirdeki atıkların çoğaldığını, bunun neticesinde de toprak ve suyun kirletildiğini, tabiatın bozulduğunu söyledi. Eskilerin hava, su, toprak ve enerjinin dengesinin bozulmaması tavsiyesinde bulunduğunu ifade eden Özhaseki, şöyle devam etti:

"Tabiatın insanlardan intikam aldığı dönemler başlıyor. Her şey denge üzerinde, dengeyi bozduğumuzda başımıza felaketler geliyor. Tabiatın dilinden konuşan bir medeniyetin varisleriyiz. Hiç kimsenin geçmişinde 'fidan gibi gençler' sözü yoktur. 'Yaş kesen baş keser' diye bir söz de kimsede yoktur. Günümüzde bu işleri ihmal ettiğimizi düşünüyorum. Geçmişimizde emanet kavramı vardır. Emanete hıyanet yapılmaz. Bu can bize emanettir, çocuklar, eşler emanettir, çevre de Allah'ın bize emanetidir. Bu emaneti kötüye kullanmamak, onu tahrip etmemek, aşırı tüketmemek gerekiyor."

Haberin Devamı

100 BİN İNSAN ÇALIŞACAK

Partilerinin çevreye bakışından dolayı eleştirildiğini bildiğini belirten Özhaseki, "İktidara geldiğimizde 15 katı atık tesisi vardı, şimdi bu sayı 85 oldu. Hedefimiz 2023 yılında evlerdeki atık suların anlık temizlendiği tesislere kavuşmak. 2023 yılında bütün atıkların hepsi ayrıştırılacak ve elektrik üreteceğiz. Geri kalanları gübre olarak kullanacağız. Bugün için bu tesislerimizde 60 bin insan çalışıyor. 2023 yılında bu işlerden 10 milyarlık bir katma değer sağlayacağız ve 100 bin kişiden fazla insan çalışacak" diye konuştu.

FELAKETİN HABERCİSİ

Nüfus arttıkça daha çok atığın dışarı atılacağını dile getiren Özhaseki, raporlara göre toprak üzerindeki sıcaklığın 1 derece arttığını, 2 dereceye doğru da hızlandığını, karbon salınımının yüzde 42 arttığını belirterek, "Bunlar felaketin habercisi. Aslında birçok ülke dünyayı çok fazla kirlettiği halde üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiyor. Çin dünyayı yüzde 25, ABD ve Avrupa yüzde 15'er kirletiyor. Biz binde 7 kirletiyoruz. Bunu daha da azaltmak için projeler üretiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

YÜZLERİNE VURDUM

Bakan Özhaseki, Marakeş'te türlerin kaybolmaması için yapılan bir toplantıda söz aldığını belirterek, "Evet bazı balık türleri, bitki türleri yok olmasın diye uğraşalım. Ama Akdeniz'de gemilerin içerisinde insanlar kurtulabilmek için boğuluyor. Küçücük yavrular boğuluyor. İnsanlar savaştan kaçarak Avrupa'ya gitmeye çalışıyor. 'Bunun için ne yapıyorsunuz' diye sordum. Biz 3 milyon Suriyeliyi ülkemize aldık. Devlet olarak 12,5 milyar dolar harcadık. Çok mu zenginiz, hayır. İnsanız biz, bir taraftan bitki türleri azalmasın diye çabalayacağız ama aynı anda denizlerde boğulan çocuklar için kılımızı kıpırdatmayacağız. '400 mülteciyi ülkemize alalım mı' diye tartışıyorlar. Bu insanların iki yüzlülüğünü yüzlerine vurmak gerekiyordu, bunu yaptım" diye konuştu.

VALİ KARALOĞLU

Vali Münir Karaloğlu ise Antalya'nın geleceğinin çok önemli bir projesinin temelini attıklarını ifade etti. Katı atıkların şehir için önemli bir problem olduğunu belirten Karaloğlu, çevre konusunda son 15 yıldır önemli yatırımlar yapıldığını söyledi. Karaloğlu, çöpün değere dönüştüğü bu tesislerde emeği geçenlere teşekkür etti.

Haberin Devamı

BELEDİYE YILLIK 6 MİLYON KAZANACAK

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, çevreci bir projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti. Antalya'nın çöpünü de altın yaptıklarını belirten Türel, "Çöpün yüzde 85'ini imha edeceğiz. Bu yatırım belediyenin kasasından tek kuruş çıkmadığı gibi kasasına yılda 6 milyonluk bir katkı sağlayacak" dedi.