Bahçehir konsepti
Geleceğin bilim insanlarını liderlerini ve sanatçılarını aynı kampüste yetiştiriyoruz
Bahçeşehir Koleji ve Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi, Türkiye’nin teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülke olması için bilime ve eğitime yatırım yapmaya devam ettiğini belirten Genel Müdür Vatanartıran, Türkiye’nin bilim insanlarına ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Bahçeşehir Koleji Lisesi’nin 1994, Türkiye’nin alanında ilk ve tek okulu olan Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nin ise 2006 yılında eğitim ve öğretim hayatına başladığını belirten Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr Sinem Vatanartıran şu bilgileri verdi: Yola farklı bir anlayışla, programla çıktık. Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi ile Bahçeşehir Koleji Lisesi’ni aynı bünyede barındırıyoruz. Ayrı programlar sunan bu iki lise birbirine güç katıyor, iç içe geçmiş durumdalar. Etkileşim üst düzeyde, müthiş sinerji yaratıyorlar. Öğrenciler yurtlarda aynı odalarda kalıyorlar, aynı formaları giyiyorlar, teneffüslerde bir aradalar, aynı yemekhaneyi kullanıyorlar. İçerikte değil ama görünüşte iki liseyi birbirinden ayırt edemezsiniz. Biz, farklılıkların bir arada olmasından yanayız. Bu etkileşim, eğitime pozitif bir katkı sağlıyor. Bahçeşehir Koleji’nin şu anda Türkiye’de 20 ilköğretim, 10 lise ve 43 anaokulu kampüsü var. Eğitimde “Mavi Kurdele Uluslararası Mükemmellik Ödülü” alan Bahçeşehir Kolejleri olarak açtığımız tüm okullarımızda aynı kalitede hizmet veriyoruz. Okulların fiziki koşullarından, verilecek eğitim ve öğretim programına kadar tüm hizmetleri aynı standartlarda sunuyoruz.
En büyük bilim ve sosyal projemiz
En büyük projemiz, Fen ve Teknoloji Lisesi. Türkiye’nin bilim insanlarını bu lise yetiştirecek. Bu liseye az sayıda öğrenci alıyoruz ve bu öğrencilere üniversite seviyesinde dersler veriyoruz. Bir nevi ön üniversite programı. Özellikle mühendislik fakültesinin 1. ve 2. sınıf derslerinin bir kısmını burada veriyoruz. Tüm bu dersleri uygulamalı ve laboratuvar ortamında aldıkları ve proje odaklı çalıştıkları için bilimsel düşünce modelini kavramış oluyorlar.
Türkiye ülke olarak, yatırımlarını hangi alanda yapacağının kararını vermeli. Bilime ve teknolojiye yatırım yapmazsanız başka ülkelere bağımlı kalırsınız. Bahçeşehir Koleji ve Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi, Türkiye’nin teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülke olması için bilime ve eğitime yatırım yapmaya devam ediyor. Biz, bilim ve teknoloji üreten ülke olmalıyız. Bu modeli benimsemeliyiz. Ülkelerin rekabet gücü, sadece yeraltı ve yerüstü zenginlikleriyle değil, eğitim kalitesiyle ölçülmelidir.
Attığımız her adımı, yaptığımız her işi küresel boyutta düşünmemiz gerekir. Özellikle eğitim alanındaki bütün girişimler uluslararası boyutta olmalıdır. Türkiye’nin bilim insanlarına ihtiyacı var. Biz, bu eksikliğin farkındayız ve bunu gidermenin yollarını arıyoruz. Bizim bu lisemiz, bir modeldir. Geleceğin bilim insanlarını lise çağından itibaren yetiştirmek üzere Türkiye’nin ilk ve tek Fen ve Teknoloji Lisesi’ni kurduk. Bizim öğrencilerimiz farklıdır, sosyaldir, felsefe kulübü üyesidir, İngilizce bilir, sanattan anlar. Bilim insanı çok yönlü olmalıdır. Sadece bilime gönül vermemelidir. İşte, bunun için iki liseyi iç içe bulunduruyoruz. Bahçeşehir Koleji Lisesi, Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nin teknolojik yatırımlarını kullanıyor. Bu iki lise birbirine çok şey katıyor.
Yabancı dilde kişiye özgü öğrenme modeli
Yabancı dil eğitimine çok önem veriyoruz. Bu işin üniversite sıralarına kalmasını istemiyoruz. En az bir yabancı dili en iyi şekilde öğretmeye özen gösteriyoruz. Hem müfredat hem de müfredat dışı etkinliklerle yabancı dil eğitimini pekiştiriyoruz. Yabancı dil öğretim sisteminde anadil öğrenme modelini kullanıyoruz. Öğrencilerimiz, dil bilincini farkında olmadan yaparak ve yaşayarak ediniyorlar. Bu edinimde öğrencilerimiz yabancı dili, hata yapmaktan çekinmeden, çeşitli sunum, proje, drama, şarkı ve sahne çalışmalarıyla hayata geçiriyorlar. “Kişiye Özgü Öğrenme Modeli”ni, dil ediniminde de etkin olarak kullanıyoruz. Bahçeşehir Kolejleri’nde 2007-2008 öğretim yılından itibaren başarıyla uyguladığımız “Kişiye Özgü Öğretim Modeli” ile öğrencilerin öğrenme biçimlerindeki bireysel farklılıklarına göre öğretim sürecini planlıyoruz. Bahçeşehir Koleji öğrencisi, “Learning to Learn” (Öğrenmeyi Öğrenme) sisteminde yetiştiği için bilgiyi nereden edineceğini ve nasıl kullanacağını çok iyi biliyor. Bu sistemi desteklemek amacıyla okulumuzda “Bilgiye Erişim” merkezi kurduk. Öğrencilerimiz bu merkezde, okul sonraları kalarak öğretmenleri rehberliğinde araştırmalar yapıyor.
Son sınıfta TOEFL’a hazır hale geliyorlar
Her iki lisemiz de bir yıl İngilizce hazırlık okuyor. 9’uncu sınıftan itibaren de fen ve matematik derslerini İngilizce okuyorlar. Dünyanın iletişim dili İngilizce. İngilizce, aynı zamanda bilimin de dili. Bilgileri İngilizce paylaşıyorsunuz. 9’uncu sınıf sonunda öğrencileri çok iyi bir seviyeye getiriyoruz. 10’uncu sınıftan itibaren de akademik anlamda sunulan İngilizce derslerini anlamaya başlıyorlar. Son sınıfta TOEFL’a hazır düzeye geliyorlar. İkinci yabancı dil olarak şimdilik sadece Almanca’yı veriyoruz ama önümüzdeki yıllarda Fransızca ve başka dilleri de vereceğiz. Değişim programlarımız var, Almanya’da kardeş okulumuz var. Bu yıl onlar buraya geldi, bir sonraki sene bizim çocuklarımız oraya gidecek. İsteyen her öğrencimizi İngilizce hazırlık sınıfında ABD’ye gönderiyoruz. ABD’de 6 kardeş okulumuz var. Her okula en fazla 3 öğrenci gönderiyoruz, öğrencileri dağıtıyoruz. Çünkü bir arada olup Türkçe konuşmalarını istemiyoruz. Buna çok dikkat ediyoruz. Bu, 2001 yılından beri yürüttüğümüz bir proje. Oraya giden öğrencilerimiz gerçek bir ABD ailesi ne yapar, nasıl yaşar, nasıl konuşur, günlük ilişkileri nasıldır? Bütün bunları görür. Gittikleri okulda, Türkiye ile ilgili sunum dersi yaparlar. Bu programı ilk başlattığımızda 45 öğrencimiz gitti. Yanlarına gittikleri aileler, Türkiye hakkında hiçbir şey bilmiyorlardı. Ülkemizi artık o bölgedeki tüm aileler tanıyor.
“Liseyi Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nde okumak istiyorum”
Son 3 yılın SBS birincisi Hüma Gülseçgin, bundan sonraki eğitim süreciyle ilgili şunları söyledi: “Üç sınavda da başarılı olmamı çok kitap okumama bağlıyorum. Derslerimin dışında müzikle de ilgileniyorum. Ayrıca okul orkestrasında keman çalıyorum. Gelecekte hangi mesleği seçeceğime henüz karar vermedim. Ama sayısal bir bölümde okumayı tercih edeceğim. Liseyi Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nde okumak istiyorum.”
YARIN: Akademik kadro lise tercihinde önemli bir faktördür