Gazete Vatan Logo

Ayşegül öğretmen hukuk mücadelesini kazandı

Ayşegül öğretmen hukuk mücadelesini kazandı

MANİSA’nın Soma İlçesi’nde geçen yıl 13 Mayıs’ta meydana gelen 301 madencinin yaşamını yitirdiği faicadan 4 gün sonra bir grup avukat tarafından yapılan eylemde oluşan arbede arasında kalan çocuğu kurtarmak isterken gözaltına alınan beden eğitimi öğretmeni 56 yaşındaki Ayşegül Ersoy, hakkında başlatılan soruşturma kapsamında tayin edilmesin ardından başlattığı hukuk mücadelesini kazandı. Manisa 2’nci İdare Mahkemesi’nin, tayin kararının yürütmesinin durdurulması ve iptaline karar vermesi üzerine Ersoy’un, Soma Linyit Anadolu Lisesi’ne dönmesinin yolu açılmış oldu.

Soma’da geçen yıl 13 Mayıs’ta, 301 işçinin maden faciasında ölmesi üzerine Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve bir grup avukat, 17 Mayıs’ta ilçeye geldi. Polisler tarafından takip edilen avukatlar dövülerek, gözaltına alındı. Kendisi de Somalı ve bir madencinin torunu olan Soma Linyit Anadolu Lisesi beden eğitimi öğretmeni Ayşegül Ersoy, bu arbedenin ortasında kalan 12 yaşlarındaki bir çocuğu kurtarmak istedi. Polislere "Onu almayın" diye seslendi. Ancak bunun üzerine çocuğu bırakan polisler, Ersoy’u tartaklayarak gözaltına aldı. Ersoy ve ÇHD’liler spor salonuna götürüldü. Grup aynı gün akşam üzeri savcılığa bile sevk edilmeden serbest bırakıldı. Fakat Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ersoy hakkında ’memura direnme ve kamu malına zarar’ savıyla soruşturma başlattı. Soruşturma sonunda Ersoy, ’toplulukla hareket edip polise mukavemet ettiği’ gerekçesiyle Devlet Memurları Kanunu’nun 125/B-d maddesi gereğince kınama cezasına çarptırıldı. Kararda, Ersoy’un olağanüstü bir durumun gerçekleştiği bir ortamda polisin vazifesine yardımcı olması gerekirken, polisin uyarılarına ve anonsuna rağmen yasalara aykırı olarak, farklı illerden gelerek eylem yapmak için toplandığı anlaşılan grubun içerisinden ayrılmadığı belirtildi. Kararda, Ersoy’un 12- 13 yaşında bir çocuğu almak isteyen polislere ’Onu almayın’ diye seslendiği polisin de çocuğu bırakıp kendisini aldığını ifadesinde belirttiğine de yer verilip, ardından grupla birlikte hareket ederek, polise mukavemet ettiğini dolaylı olarak kabul etmiştir" denildi.

Haberin Devamı

Kınama cezasının ardından Ersoy, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunduğu gerekçesiyle Kırkağaç Gelenbe Şair Eşref Ortaokulu’na tayin edildi. Kararın kendisine tebliğ edilmesi üzerine Ersoy, geçen 17 Haziran Manisa 2’nci İdare Mahkemesi’nde, yürütmenin durdurulması ve kararın iptali istemiyle dava açtı. Ersoy, ardından da Kırkağaç’a gidip, tayin edildiği buradaki okulda görevine başlamak için evraklarını ilçe milli eğitim müdürlüğüne teslim etti. Mahkeme, Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü müfettişlerinin yaptığı incelemeyi de dikkate alarak Ersoy’u haklı buldu. 3 Eylül’de kararını veren mahkeme, yürütmenin durdurulması ve tayinin iptaline karar verdi. Bugün mahkeme kararı Ersoy’a tebliğ edildi. Kararı sevinçle karşılayan Ersoy, "Türkiye’deki bütün okullar bizim. Haksız yere tayinim çıktığı için dava açtım. Haklı olduğum davayı da kazandım. Kararnamem tekrar eski okulum olan Soma Linyit Anadolu Lisesine çıktı. Çocuklar hepimizin, mutluyum. Huzurluyum" dedi.

Haberin Devamı