Anzak Günü nedir, Azak Gününde şafak ayini neden yapılır? Çanakkale Anzak Ayini ne zaman yapılır?
Anzak Günü nedir, ne zaman, Anzak Günü geleneği şafak ayını neden yapılır? Anzak Günü'nde Avustralya ve Yeni Zelanda, Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak Tören Alanı'nda Şafak Töreni' yapılıyor.
Her yıl Anzak Günü’nde (25 Nisan), Avustralya ve Yeni Zelanda, Gelibolu Yarımadası’ndaki Anzak Tören Alanı’nda Türkiye’de şafak ayini yapılıyor. Peki, Anzak Günü ve şafak ayini nedir, Azak Gününde şafak ayini neden yapılır?
ANZAK GÜNÜ NEDİR?
Anzak, Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu (Australian and New Zealand Army Corps) kelimelerinin ilk harflerinin kısaltılmasından oluşuyor.
"Anzak Günü, sadece 1915 yılında Gelibolu’da yaşanan çıkışın yıldönümünü anmakla kalmaz, aynı zamanda tüm savaşlarda, çatışmalarda ve barışı koruma operasyonlarında hizmet edip hayatını kaybeden Avustralyalı askerlerin anıldığı bir gündür. Cesaret, dostluk ve fedakarlık gibi değerlerle bezeli olan Anzak ruhu, ulusal kimlik duygularımız için hala büyük bir anlam taşır. Anzak Günü, Avustralya’da ve dünyanın dört bir yanında Avustralyalı gazilerin hizmetlerini hatırlamak için düzenlenen törenlerle doludur. Bu kutsal günde, onların verdiği büyük fedakarlıkları ve uluslarına olan bağlılıklarını bir kez daha anmak için bir araya geliyoruz."
Ulusal tarihlerindeki önemli olayları toplumsal hafızada muhafaza edebilmek, milli kimliklerini ve aidiyet duygularını güçlendirmek amacıyla milletler bazı davranışları ritüellere dönüştürürler. Avustralya ve Yeni Zelandalıların Gelibolu Yarımadası’nda düzenlemiş olduğu Şafak Ayini de bu ritüellerden biridir
ŞAFAK AYİNİ NEDİR, NEDEN YAPILIR?
Her yıl 25 Nisan’da, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen binlerce ziyaretçinin katıldığı bu anlamlı tören, Avustralya ile Yeni Zelanda devletleri tarafından dönüşümlü olarak organize edilmektedir. Türkiye'nin Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak Koyu'nda düzenlenen Şafak Ayini'ne katılan insanlar, binlerce kilometre uzaktan gelerek kaybettikleri sevdiklerini anmak ve Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybedenleri saygıyla anmak için bir araya gelirler.
Bu anma ritüelleri, bir araya gelen farklı insanları birleştirir ve güçlü bir kimlik algısı oluşturur. Katılımcılar, tarihlerinde önemli bir yeri olan bu olayı anarak ülkelerine olan aidiyet duygusunu daha da pekiştirirler. Ayrıca, tarih bilinci oluşturarak gelecek nesillere bu önemli olayları aktarmak da önemli bir rol oynar.