Altın Kullanım Alanları Nelerdir? Altının Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...
Yüzyıllar boyunca insanların gözlerini üzerinden alamadığı, parlak ve sarı rengiyle dikkat çeken altın ağır metaller kategorisine girmektedir. Geçiş metalleri grubuna mensup olan bu değerli madenin atom numarası 79'dur. Periyodik tablo içerisinde kendisine verilen sembol ise '' Au '' olarak belirlenmiştir. Ayrıca kolay kolay tepkimeye girmeme özelliği ile ne hava ne de suyla teması sonucundan hiçbir kararma yapmamaktadır.
Bu yönüyle de bireylerin tercih ettiği değerli madenler arasına girmektedir. Doğada katı bir biçimde bulunmasına rağmen saf formundayken yumuşak bir hal içerisinde olduğu için kolayca şekillendirme işlemi yapılabilmektedir. Birçok sektörde altından faydalanmak mümkün ve kullanım açısından da tercih edilen bir madendir.
Altın Kullanım Alanları Nelerdir?
Genellikle bireyler tarafından altının süs ve takı eşyalarında kullanıldığı bilinse de birçok farklı alanda altından yararlanılmaktadır. Tıp, havacılık, elektronik aletlerde, inşaat ve ekonomi ile ilgili sektörlerde de altın kullanılmaktadır. Altın alaşımları da farklı alanlarda kullanılmaktadır. Altın nikel alaşımı ile beyaz altın elde edilirken altın bakır alaşımından ise para basımında yararlanılmaktadır.
Altının Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler
Rutin hayatta altının kullanımı kuyumculuk ve süsleme sanatlarında oldukça popülerdir. Özellikle altın gümüş alaşımıyla elde edilen ürünlerden mücevher yapımı gerçekleştirilmektedir. Özellikle aksesuar sektöründe altın kullanımı saflık oranlarına göre değişim göstermektedir.
24 ayar altın saf olanı ifade ederken 22 ayar ise içerisinde farklı metallerin karıştırıldığı altını temsil etmektedir. Dövme, kakma ya da oyma işlemlerinin kolayca yapılabildiği bir metal olmasıyla sanatta ve en çok heykel yapımlarında ayrıca eşyaların üzerlerinin işlenmesinde de kullanılmaktadır.
Altının Tarihi
Bilinen en eski kullanıldığı dönem olarak Mısırlılar dönemi olarak bilinen altının kalıplar halinde basılıp para yapımında kullanılmıştır. Aztek ve İnka uygarlıklarının da altın ile oldukça ilgilendikleri bilinmektedir. Birçok eski uygarlık altının kıymetini bilmiş ve farklı alanlarda kullanmıştır. Bu medeniyetler arasında Asurlular, Sümerliler, Yunanlılar ve İranlılar sayılabilir.
Geçmişte simyacılıkla uğraşan kişilerin altına ilgisi olduğu ve altın elde etmek için diğer metallerden yararlandığı da bilinmektedir. Ziynet eşyası, kase ya da vazo gibi süs eşyalarında altından yararlanmak tarihi devirler boyunca birçok medeniyetin uğraşı olmuştur.
Altının Bulunduğu Ülkeler Nerelerdir?
Dünyanın birçok bölgesinde bu değerli maden çıkarılmakta fakat bazı ülkelerde daha ağırlıklı olarak rezervleri bulunmaktadır. Avusturalya, Rusya, Güney Afrika, Amerika Birleşik Devletleri Endonezya, Peru, Brezilya, Kananda Çin ve Özbekistan en çok rezerve sahip olan ülkeler arasındadır. Türkiye'de altının çıkarıldığı iller bulunmaktadır.
Bu iller Artvin- Hot, Çanakkale Lapseki ve Kirazlı, Balıkesir- Kubaşlar, Çoraklı ve Kızıltepe, Eskişehir- Kaymaz ve Sivrihisar ve Kaymaz, Ordu- Fatsa, Erzincan, Uşak, Manisa- Sart, Niğde- Bolkardağ, Sivas- Bakırtepe, Kayseri, İzmir- Ovacık ve Seferihisar, Konya- İnlice ve Gümüşhane - Mastra ve Mescitli'dir. Ayrıca Uşak Kışladağ'da en büyük altın madeni bulunmaktadır.